گوشت قرمز را حتما از مراکز مجاز و بهداشتی تهیه کنید
مهدی محمودی رئیس مرکز بهداشت شهرستان روانسر :
ویروس عامل ایجاد کننده بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو می باشد، این بیماری در اثر عدم رعایت نکات بهداشتی در حین تماس با دام آلوده یا لاشه دام و یا له کردن کنه هیالوما بر روی دام به انسان منتقل می شود.
راههای اصلی انتقال بیماری تب کریمه کنگو ( CCHF) به جز گزش کنه شبیه بیماری تب مالت است گوشتی که مصرف می کنیم باید تازه باشد و حتما مرحله پیش سرد را طی کرده باشد.
این بیماری در فصل تابستان شایع است و علائمی مانند سردرد، کوفتگی بدن و درد عضلانی علایم شبیه آنفلوانزا در فصل گرما غیرمعمول است و به دنبال تماس غیر بهداشتی با دام می تواند علایم هشدار دهنده این بیماری باشد.
تاکید می شود که گوشت حتماً از کشتارگاه های مورد تایید دامپزشکی یا قصابی های مورد تایید مراکز بهداشتی و ممهور به مهر دامپزشکی تهیه شود و باید حداقل ۲۴ ساعت در مرحله پیشسرد یخچال قرار گیردچون تمام ویروس ها و باکتری ها در طی مرحله گلیکولیزاز بین می رود.
بایستی از تماس با دام یا لا شه دام یا ذبح و خرید و فروش گوشت در اماکن غیر مجاز پیشگیری شود.
راههای اصلی انتقال بیماری مصرف گوشت بین جادهای، مصرف گوشتی که خوب پخته نشده و مرحله پیش سرد را طی نکرده دانست.
عوارض بیماری تب کریمه کنگو از این نظر دارای اهمیت است که متاسفانه قابلیت مرگ و میر دارد.
بیماری این قابلیت را دارد که اگر در اثر بی مبالاتی و بی احتیاطی بیمار به دلیل کاهش پلاکت های خون در مرحله خونریزی به پزشک مراجعه کند شروع درمان دیر می شود و متاسفانه احتمال فوت وجود دارد در این موارد بعد از مرگ فرد احتمال انتقال بیماری از طریق خون آلوده به کادر درمان و پرستار نیز وجود دارد .
اگر فرد مبتلا به موقع به مراکز درمانی مراجعه کند و قبل از مرحله خونریزی توسط پزشک و با استفاده از دارو، درمان آغاز شود قابلیت درمان را دارد.
مرگ و میر زمانی است که فرد دیرهنگام به مراکز درمانی مراجعه کند دوره درمان این بیماری حدود ۱۰ روز است.
مهم است به دانش آموزان و نوجوانان آموزش داده شود که از له کردن کنه بر روی بدن دام اکیداً خودداری کنند.
تب کریمه کنگو می تواند در فصل گرما علائمی شبیه کرونا و آنفولانزا داشته باشد مهم است بدانیم که به دنبال تماس غیر بهداشتی با دام فرد دچار علائم شده است و لازم است آگاهی مردم در این خصوص تقویت شود بنابراین راههای پیشگیری از بیماری را تاکید می کنیم.
تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) چیست؟
تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که عمدتاً به وسیله کنه منتقل می شود
راه اصلی انتقال از طریق کنه است
حیوانات اهلی بیمار علامت مشخصی ندارند و می توانند ناقل باشند
عفونت درانسان پس از گزش کنه و یا له کردن آن روی پوست ، تماس با پوست و لاشه حیوان ، خون و ترشحات حیوان آلوده و تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا و حتی به صورت تنفسی ایجاد می شود
به دلیل انتشار ویروس از طریق خون و بافت بیماران ، افراد در تماس با آنان به خصوص سلاخان ،قصابان، افراد شاغل در جگرکی ها ،کارکنان بهداشتی درمانی و بیمارستانها در معرض خطر ابتلا هستند
بیماری با شروع ناگهانی تب همراه با درد عضلانی و سپس تظاهرات خونریزی دهنده همراه با سابقه گزش کنه یا له کردن با دست ، تماس مستقیم با دام و یا بافتهای حیوانات آلوده مشاهده می شود
راههای پیشگیری از بیماری تب کریمه کنگو:
از خرید گوشت بدون مهر دامپزشکی خودداری کنید
گوشت را از قصابیهای معتبر خرید کنید زیرا این قصابی ها گوشت را از کشتارگاهی فراهم می کنند که دارای فرایند پیش سرد است
گوشت تازه را 24 ساعت در دمای معمولی یخچال نگداری کرده و سپس عملیات تکه کردن و مصرف را انجام دهید
امعا و احشا ( دل و جگر) تازه را به مدت 48 ساعت در دمای معمولی یخچال نگهداری کرده وسپس مصرف نمایید
در هنگام خرد کردن گوشت و سایر بافتهای دام از دستکش استفاده کنید
در موقع تماس با دام و ذبح دام از وسایل ایمنی فردی شامل کلاه ،عینک، ماسک ، روپوش ، چکمه و دستکش لاستیکی استفاده نمایید
از دست زدن به کنه و له کردن آن خودداری کنید
از رفت و آمد افراد غیر مسئول در کشتارگاه ها خودداری کنید.
پس از تماس با دام و بعد از خروج از محل نگهداری دام حتماٌ لباس خود را عوض کنید
از کشتارهای غیر مجاز جلوگیری نمایید