فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۴ اردیبهشت
    • 14 May
    • ١٦ ذوالقعده

درچنین روزی درسال 1270 ه ش به فتوای آیت الله میرزاحسن شیرازی امتیاز تنباکولغو شد . واقعه تنباکو(رژی) سرسلسله جنبش های آزادی خواهانه در تاریخ معاصر ایران است .  واقعه ازاین قرار است که درتابستان سال 1308ه ق تالبوت یک سرگرد انگلیسی به ناصرالدین شاه پیشنهاد امتیاز انحصاری خرید و فروش توتون و تنباکو درسراسر ایران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نیز با تشویق دیگران این قرار داد را پذیرفت و شرکت انگلیسی تالبوت موظف شد سالانه خواه سود کند یا نه مبلغ 150 هزار لیره انگلیسی و نیز یک چهارم سود سالانه خود را به ایران  پرداخت  کند . با انتشار خبر ، بسیاری از علما و مردم بر آشفتند . در همین هنگام میرزای بزرگ با صدور فتوایی در مقابل این دسیسه ایستاد .
متن حکم به این شرح است :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحیم , الیوم استعمال تنباکو و توتون , باى نحو کان , در حکم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه علیه است حرره الاقل محمد حسن الحسینى .
با صدور این فتوا مردم مبارزه سیاسی علیه قراداد استعماری  امتیاز تنباکو را یک وظیفه شرعی و تکلیفی الهی دانستند و قلیان ها را شکسته و توتون و تنباکو را را به آتش کشدند . ناصر الین شاه نیز مجبور شد با پرداخت غرامتی این قرار داد را فسخ کند . فتوای تاریخی  این مرجع  بزرگوار در تحریم تنباکو فاجعه ای را که در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدین شاه قاجار با واگذاری امتیاز دخانیات ایران به مدت پنجاه سال در حال شکل گرفتن بود در نطفه خفه کرد . 

امام خمینى (ره ) در این باره فرمودند:آن مرحوم  که در سامره تنباکو را تحریم کرد ، براى این که ایران را تـقـریـبـا در اسارت گرفته بودند ،  به واسطه قرار داد تنباکو و ایشان یک سطر نوشتند که تنباکو حرام است  و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدین شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتیب اثر دادند بـه آن فتوا و قلیانها را شکستند و دربعضى جاها تنباکوهایى که قیمت آن هم زیاد بود در میدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـکست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و یک چنین چیزى و آنها دیـدنـد کـه یـک روحـانـى پـیرمرد در کنج دهى از دهات عراق  یک کلمه مى نویسد و یک ملت قیام مى کند و قراردادى که مابین شاه جائر و انگلیسیها بوده است , به هم مى زند و یک قدرت این طورى دارد او ( سخنرانی امام خمینی " ره "  در مورخه  28/8/1359 )
مـیـرزا مـحـمـد حـسن بن میرزا محمود بن محمد اسماعیل حسینی شیرازی از علمای عالیقدر شیعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شیراز  دیده به جهان گشود . ایشان  پس از طی مقدمات علوم در حوزه های علمیه شیراز و اصفهان به عراق رفت و در  آنجا به سلک شاگردان شیخ انصاری اعلی الله مقامه الشریف  در آمد . وی در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزید و در آنجا به به تدریس و تعلیم مشغول بود . آن فقیه فرزانه   حـدود بیست و سه سال  مرجع شیعیان  جهان بود و در دوره علمی خویش شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از میان آنها می توان به آخوند مـلا مـحمد کاظم خراسانى ،  سیدمحمد کاظم طباطبائى یزدى ،    حاج میرزا حـسـیـن سـبزوارى ،  سید محمد فشارکى رضوى ،  میرزا محمد تقى شیرازى و... اشاره کرد . آن عالم ربانی  از خود آثار گرانبهایی به جای نهاده است که از میان آنها می توان به رسالاتی مبسوط در ابواب مختلف فقهی   ،  حاشیه اى بر نجاة العباد و تعلیقه اى بر کتاب معاملات آقا وحید بهبهانى اشاره کرد . شاگردان ایشان نیز بسیاری از دروس ایشان را به رشته تحریر در آوردند که منتشر شده اند . سرانجام آن عالم ربانی در چنین روزی در سال 1273 ه ش مصادف با  بیست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت کردند .


در چنین روزی در سال 1272 ه ش نخستین مدرسه نقاشی در ایران به همت صنیع الملک تاسیس گردید. صنیع الملک از استادان بزرگ نقاشی ایران است . او در دوره قاجار می زیست . وی  نقاشی را در ایتالیا آموخت .  از جمله شاگردان او می توان به کمال الملک اشاره کرد. عمده آثار وی برگرفته از  سبک کار رافائل-نقاش بزرگ ایتالیایی است .  تالار برلیان و طبیب از مهمترین آثار اویند .


درچنین روزی در  سال 1363 هجری شمسی حبیب یغمایی یکی از برجسته ترین  شاعران و نویسندگان کشور مان در گذشت .
انتشار نشریه ادبی  یغما به مدتی طولانی از مهمترین آثار وی است . از او آثار ادبی دیگری نیز به جای مانده است . 


درچنین روزی اردیبهشت ماه سال 1375 هجری شمسی راه آهن مشهد-سرخس- تجن  با حضور رئیس جمهوروقت  ایران آقای هاشمی رفسنجانی افتتاح شد .  مراسم افتتاح خط آهن مشهد - سرخس تجن به طول  165 کیلومتر  با حضور یازده  رئیس جمهور و دهها مقام عالى‏رتبه و نمایندگان ارشد بیش از پنجاه  کشور جهان برگزار شد  . به وسیله این خط آهن جاده تاریخى ابریشم
دوباره احیا شد  وتوسط آن  دو قاره بزرگ آسیا و اروپا به هم متصل شدند . این راه آهن پیوند دهنده  کشورهاى عضو اکو (افغانستان، آذربایجان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، پاکستان، ترکیه) ،  دو هدف عمده را دنبال می کرد .نخست ارتباط بخش های  اقتصادى و صنعتى  کشور  با همسایگان و دیگر،  ایجاد امکانات توریسم با کشور های آسیای میانه و قفقاز . این  راه آهن  ظرفیت جابجایی یک میلیون نفر مسافر را داراست .

درچنین روزی در  سال326هجری قمری صاحب بن عباد  وزیرمعروف آل بویه درخاندانی ایرانی درطالقان بدنیا آمد. ابوالقاسم‌ اسماعیل ‌بن ‌حسن‌ بن‌ عباد ط‌القانی، مشهور ‌به ‌صاحب‌ بن‌عباد، وزیر دانشور و صاحب‌ نام‌ آل ‌بویه و از چهره‌های ‌درخشان ‌‌ایران‌‌ است. او را به بزرگی "صاحب‌" می خواندند چرا که شخصیت‌ بلند ایشان‌، مایه‌ آبروی‌ مقام‌ وزارت آل بویه ‌شد. کتابخانه‌ عظ‌یم‌ صاحب‌ در تاریخ ‌شهرت بسیار دارد و در آن بیش از دویست هزار جلد کتاب نگهداری می شد. آرامگاه‌ صاحب‌ در ‏‏‏شهر ‏اصفهان‌،‏ ‏‏حرم ‌و ‏ضریح ‌و ‏گنبد ‏دارد ‏و زیارتگاه‌ دوستداران علم و دانش است‌. ‌او در ترویج ‌تشیع‌، خاصه‌ درمیان مردم ‌اصفهان‌، کوشش بسیار کرد. صاحب‌ بن‌عباد، علاوه ‌بر تصدی‌ مهمترین‌ مقام ‌سیاسی‌ در دستگاه ‌فخرالدوله‌ دیلمی‌، در فضل‌ و ادب ‌نیز دستی ‌بلند داشت‌ . دیوان اشعار، کتاب المحیط، اسماء الله تعالی وصفاته و الذکره فی اصول الخمسه از جمله آثار اوست .

در چنین روزی در سال 1811 میلادی پاراگوئه از اسپانیا استقلال خود را اعلام کرد .

در چنین روزی در سال 1686 میلادی گابریل دانیل فارنهایت مخترع و دانشمند مشهور آلمانی به دنیا آمد. او دستگاه دماسنج را اختراع کرده است.

در چنین روزی در سال 1667 میلادی جرج دو اسکودری یکی از نویسندگان مشهور فرانسوی در سن شصت و پنج سالگی در گذشت .

در چنین روزی در سال 1912 میلادی استریندبرگ نویسنده مشهور سوئدی دیده زا جهان فروبست . دیداناس عنوان مهمترین اثر اوست .

 درچنین روزی در سال 1575میلادی  پرتغالی ها آنگولا را به اشغال خود در آوردند  .