فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۳۰ آذر
    • 20 December
    • ١٨ جمادي الثانيه

شب یلدا بلند ترین شب سال یعنی شب آخر ماه  آذر است . این شب در فرهنگ ایرانیان دارای پیشینه ای عمیق و جالب توجه است. ایرانیان این شب سنتی را با برپایی سنت حسنه صله رحم گرامی می دارند و بر دیوان خواجه شیراز تفال می زنند . همچنین در این شب بازار شاهنامه خوانی در میان محافل خانه ها گرم است . خوردن انواع تنقلات از دیگر آیین های سنتی  شب  بیداران یلداست .

در چنین روزی در سال  1332 ه ش  دادگاه  نظامی تهران دکتر محمد مصدق را به سه سال زندان محکوم کرد.
کودتا چیان برای استقرار و تثبیت موقعیت خود سرکوب نیروهای ضد کودتا و میهن پرستان را با ایجاد دستگاه فرمانداری نظامی از 29 مرداد 1332 به فرماندهی سرتیپ فرهاد دادستان و سپس سرتیپ تیمور بختیار آغاز کردند . هزاران  تن از میهن پرستان در سراسر کشور دستگیر و روانه زندان ها و شکنجه گاه ها شدند . تعدادی از آنان نیز در زیر شکنجه ها شهید ، تعدادی پس از محاکمات فرمایشی  تسلیم جوخه های اعدام گردیند . محیط رعب و وحشت سراسر کشور را فراگرفت . انتشار روزنامه های ملی  ومستقل متوقف و صاحبان و گردانندگان آنها با محدودیت های فراوانی مواجه شدند . بیشتر وزرا و همکاران دولت قانونی  و جمعی از نمایندگان مجلس شورای ملی دستگیر و تعدادی از آنان نیز محاکمه و تحت پیگرد قرار گرفنند . تعدادی از افسران و نظامیان که طرفدار نهضت ملی نفت  بودند هم روانه زندان ها و تبعید گاهها شدند . فعالیت احزاب وابسته به جبهه ملی ممنوع و برخی از رهبران و سران آن زندانی شدند . دکتر محمد مصدق  پس از معرفی خود دستگیر و زندانی شد و سپس کودتا چیان او را در دادگاه نظامی محاکمه محکوم کردند . دکتر مصدق با همه شایستگی خود بدون واهمه  ، دادگاه نظامی را به دادگاه محاکمه کودتا چیان تبدیل نمود و نقاب از چهره محمد رضا پهلوی و پدرش و عمال  آنها بر داشت و ضمن دفاع از جنبش ملی نفت و حرکت ضد استعماری مردم با ارایه اسناد و شواهد غیر قابل انکار ماهیت کودتا و هماهنگی شاه و عمال داخلی و بیگانگان را آشکار نمود و ادعای کودتا چیان را که  از رستاخیز ملی دم می زدند ،  افشا کرد .  دادگاه پس از تشکیل 35جلسه وی را به سه سال حبس مجرد محکوم کرد.

در جنین روزی در سال 1957 ه ش آژانس هسته ای اروپا تاسیس شد .


در چنین روزی در سال 1281 ه ق شیخ الفقها و المجتهدین و استاد اعظم آیت الله العظمی شیخ مرتضی انصاری  دیده از  جهان فروبست  . شیخ مرتضی انصاری عالم علی الاطلاق و نابغه فقه شیعه ،   در روز عید غدیر سال 1214 ه ق در شهر دزفول در خانواده ای دوستدار علم و ادب متولد شد . وی از دوران کودکی عاشق تحصیل و فراگیری  معارف جاودانه و حیاتبخش اسلام بود . او ادبیات عرب و مقدمات علوم را نزد پدرش و دانشوران دزفول فراگرفت و فقه و اصول و دوره سطح را در محضر شیخ حسن انصاری ( عمو زاده اش ) آموخت .  شیخ در سال 1232 ه ق به همراه پدرش رهسپارعتبات عالیات درعراق  شد . او در دوران تحصیل خود  از محضر علمایی جون سید مجاهد ، شریف العلما ، مرحوم کاشف الغطا و حاج ملا احمد نراقی بهره های فراوان برد . شیخ اعظم  در مکتب علمی خود شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از میان آنها می توان به آیت الله آخوند خراسانی ، آیت الله  سید ابوتراب قزوینی ( سکاکی ) ، آیت  اللّه میرزا محمد حسن شیرازى ،  آیت  اللّه شیخ جعفر شوشترى  ،  آیت  اللّه حاج میرزا حبیب اللّه رشتى ،  آیت  اللّه سید حسین کوه کمرى تبریزى ،  آیت  اللّه حاج میرزا محمد حسن آشتیانى ،  آیت  اللّه حاج شیخ هادى تهرانى و سید جمال الدین اسدآبادى اشاره کرد . آثارشیخ مرتضی انصاری ، هریک به  مصداق "گزیده هایی چون در" اند . مکاسب و رسائل او به عنوان کتب درسی هنوز در حوزه های علمیه و در دوره های خارج تدریس می شود . الصلاه و الطهاره، ازدیگر آثارآن نابغه علوم آل محمد(ص) است .  فـرائد الاصـول (اصـول ) ورسالاتی در  تقیه ، رضاع و نقش حرمت آن  ، قضا، میت  ،   مواسعه و مضایقه ،  عدالت  ،   مصاهره  ،   ملک اقرار، قاعده لاضرر و لاضرار ،  خمس ، زکات  ،  خلل صلوة .،  ارث .و..عناوین دیگر آثار آن عالم ربانی اند   . شیخ دارای همتی  بلند ، اخلاقی نیکو و زهد و تقوایی بی نظیر بود . شیخ انصاری سرانجام در چنین روزی در تاریخ  هیجدهم جمادی الثانی سال 1281 ه ق پس از 67 سال خدمت به اسلام و حوزه های علمیه به دیار حق شتافت . مقبره او در صحن مجلل امیر المومنین علی ع قرار دارد .

در چنین روزی در سال 1905 میلادی مظفرالدین شاه با خواست های  متحصنین  قم که شمار آنان  بیش از ده هزارتن  بود موافقت کرد . پپشتر  علما و مردم  به منظور اعتراض به سیاست های تهد ید کننده عین الدوله  ،  به حرم حضرت عبدالعظیم حسنی  پناه بردند و در آنجا تحصن کردند . در همین حین ، وعاظ در جاهای مختلف بر منبر رفته و از استبداد حکومت عین الدوله سخن می گفتند و خواستار تشکیل عدالتخانه در کشور بودند .  شاه با مشاهده احوال در صدد حل قضیه بر آمد . متحصنین خواسته های خود را از جمله ، تاسیس عدالتخانه ، اجرای قوانین  اسلام  در سراسر کشور و عزل مسیو نوز بلژیکی و علاء الدوله به گوش شاه رساندند. سرانجام مظفر الدین شاه به خواسته آنان تن در داد و با آنها موافقت کرد و علما به مهاجرت صغرای  خود پایان دادند . عین الدوله که هرگز حاضر نبود تن به خواسته مردم بدهد با گذراندن وقت و امروز و فردا کردن از پذیرش در خواست متحصنین طفره می رفت و سعی  داشت با ایجاد اختلاف در صفوف  علما و مردم و همچنین زندانی کردن وبه  تبعید فرستادن  فعالان غائله را ختم کند . با ادامه این روند و طی مراحلی ، علما خواستار خروج از تهران و عزیمت به قم شدند . بدین ترتیب حضرات آیات  طباطبایی و بهبهانی به همراه عده ای از مردم به قصد قم  شهر تهران را ترک گفتند  ( مهاجرت کبری ) .
درست در همین زمان اولین دسته از مردم که حدود 50 نفر می شدند نا آگاهانه به سفارت انگلیس پناهنده شدند و در حیاط سفارت بست نشستند . این جمعیت در چند روز آینده به بیست هزار نفر رسید . متحصنین در سفارت از شاه خواستند : علما را به تهران بازگرداند ، تضمین بدهد که احدی شکنجه و دستگیر نخواهد شد ، امنیت را در کشور برقرار کند ، دست به تاسیس عدالتخانه بزند و قاتلین مردم را تعقیب کند . همچمین در خواست های مهاجران به این شرح بود : بازگشت علما به تهران  ، عزل عین الدوله  ، افتتاح دارالشوری ، قصاص  قاتلین و بازگرداندن تبعید شدگان . با انتشار خبر مهاجرت علما و بست نشستن مردم در سفارت انگلیس ، شورش های پراکنده در نقاط مختلف کشور شکل گرفت و همین امر با عث شد که شاه  به وحشت افتاده و خواست های متحصنین  را بپذیرد .

در چنین روزی در سال 1699 میلادی پطرکبیر دستور داد در روسیه سال جدید به جای اینکه از اول سپتامبر آغاز شود،  از اول ژانویه آغاز گردد. پیش از این تاریخ سال روسی بنابر تقویم خاص این کشور از ابتدای سپتامبر آغاز می شد .

در چنین روزی در سال 1879 میلادی توماس ای ادیسون  لامپ نورانی خود را دریک نمایشگاه اختصاصی در  بوستان منلو نیوجرسی آمریکا به نمایش گذاشت .

در چنین روزی در سال 1946 میلادی نبرد  گسترده ای میان مبارزان ویتنامی و نیروهای استعمارگر فرانسوی آغاز شد. 

در چنین روزی در سال 1963 میلادی گذرگاه دیوار برلین برای نخستین بار بر روی ساکنان آلمان غربی  باز شد. این کار فقط در ایام تعطیلات سال نومسیحی انجام گرفت. دیوار یاد شده  در ششم ژانویه 1964 بسته شد.

در چنین روزی در سال 1968 میلادی آرتور جان اشتاین بک نویسنده موفق آمریکایی در سن 66 سالگی درگذشت. جان ارنست اشتاین بک نویسنده رئالیست آمریکایی در یکی از شهرهای کوچک کالیفرنیا در سال 1902 میلادی متولد شد. وی در دانشگاه استانفورد به تحصیل مشغول شد. او در این دوران و پس از آن که به کارهای گوناگونی مانند کارگری، درودگری،  نقاشی و داروفروشی پرداخت. آنگاه به نویسندگی روی آورد و داستانهای زیادی نوشت. وی در آغاز با شکست و ناکامی روبرو شد ولی سرانجام به پیروزی و شهرت رسید. اشتاین بک در سال 1947 میلادی عضو فرهنگستان و هنر و ادبیات آمریکا شد و نشان عالی خود را از دولت نروژ دریافت کرد. وی در سال 1962 به دریافت جایزه ادبی نوبل نایل آمد. جان اشتاین بک بیش از هر چیز مفسر بدبختی ها و رنجهای طبقات محروم و ستمدیده است. در رمانهای او انعکاس رنج درونی و تیره بختی میلیونها مردم گمنام به خوبی مشاهده می شود. موش ها و آدم ها، خوشه های خشم، ماه پنهان است، اتوبوس سرگردان، در نبردی مشکوک، مروارید و  سربلند از مهمترین آثار اشتاین بک به شمار می روند.

در چنین روزی در سال 1989 میلادی ژنرال نوریگا حاکم  پیشین پاناما توسط نیروهای  ایالات متحده آمریکا از حکومت ساقط شد . این طرح به عنوان عملیات "جاست کوز" شناخته شده است .

در چنین روزی در سال 1920 میلادی  و پس از جنگ جهانی اول وهمچنین  انقراض دولت عثمانی ، کشور اردن  توسط انگلستان تاسیس شد . انگلیسی ها سران عراق و اردن را از میان یک خانواده درحجاز انتخاب کردند و قرار شد که یک ژنرال انگلیسی هم بر ارتش اردن فرماندهی کند.

در جنین روزی در سال 1957 میلادی آژانس هسته ای اروپا تاسیس شد .

در چنین روزی در سال 1935 میلادی قرار داد منع گسترش سلاح اتمی به امضا کشور های مختلف رسید.

در چنین روزی در سال 1953 میلادی حکومت کمونیستی خود مختار در تبت آغاز به کار کرد .

در چنین روزی در سال 1757 میلادی گاز کربنیک توسط ژوزف پلاک کشف شد .

در چنین روزی در سال 1915 میلادی نسین، طنزنویس مشهورترک متولد شد. وی  پس از طی تحصیلات عمومی وارد دانشکده افسری شد ولی بعدها از این شغل استعفا داد و ازکسوت نظامی گری بیرون آمد. او پس از این دوره به کارهای مختلفی نظیر روزنامه ‌فروشی، کتاب‌ فروشی، عکاسی و حسابداری روی آورد، اما در نهایت به نویسندگی پرداخت. نسین  پس از مدتی به رشته داستان نویسی طنز روی آورد و در آن مطالب و انتقادات تند خود را به زبان گزنده طنز و به مهارت هرچه تمام تر بیان می کرد. وی موفق شد در رشته طنز ادبی  دوبار جایزه بین‌المللی طنز ایتالیا را از آن خود کند. او همچنین به خاطر مطالب و انتقادات خود چندبار به  زندان افتاد. از او بیش از چهل اثر به جای مانده است که از میان آنها می توان به کتاب های پخمه، حقه باز، خری که مدال گرفت، زن بهانه گیر، عروس محله، گردن کلفت، یک خارجی در استانبول  اشاره  کرد .

در چنین روزی در  سال 1780 میلادی انگلستان علیه هلند اعلان جنگ کرد .

در چنین روزی در سال 1830 میلادی کشور های انگلستان، فرانسه، پروس، اطریش و روسیه، بلژیک را به رسمیت شناختند.

در چنین روزی در سال 1922 میلادی چهارده  جمهوری اتحاد جماهیر شوروی سابق را تشکیل دادند .

در چنین روزی در سال 1967 میلادی شمار سربازان آمریکایی در ویتنام به 474300 نفر رسید .