فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۶ آذر
    • 16 December
    • ١٤ جمادي الثانيه

همزمان با دومین دوره نخست وزیری وثوق الدوله در ایران ،  درچنین روزی در  سال 1336 ه ق ، دولت بلشویکی شوروی  به منظور مقابله با نفوذ انگلستان در ایران و محدود نمودن حوزه عمل انگلیسی ها در ایران ،  با صادرکردن اعلامیه‎ای همه معاهدات تحمیلی دوره تزاری علیه  ایران را لغو کرد.

در چنین روزی در سال 1294 ه ش شهر ساوه  به تصرف نیروهای اشغالگر روس در آمد .

حمل ونقل به عنوان یکی ازپایه های اقتصاد درجامعه امروزهمواره مورد توجه برنامه ریزان اقتصادی کشورقرارگرفته است . به همین مناسبت همه ساله چنین روزی به عنوان روزحمل ونقل گرامی داشته می شود . مشکلات مسوولان و متصدیان حمل و نقل در این روز مورد بحث و تبادل نظر کارشناسان امر قرار می گیرد .
در سال جاری نیز سند توسعه بخش حمل و نقل در برنامه چهارم توسعه با همکاری معاونت اقتصاد حمل و نقل و سازمان های تابعه وزارت راه و ترابری تدوین شد. به گزارش خبرگزاری"مهر"، رییس گروه تدوین و کنترل برنامه دفتر برنامه ریزی  و آموزش سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای توضیح داد: به استناد ماده 155 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، دستگاه های اجرایی کشور برای تامین اعتبار و اجرای عملیات و طرح های تملک داراییهای سرمایه ای و سرمایه گذاری، موظف به تهیه سند توسعه بخش ذی ربط هستند.مژگان جلیلیان ادامه داد: از این رو به منظور تهیه سند توسعه بخش حمل و نقل، دستگاه های اجرایی هریک از بخشهای جاده ای، ریلی، هوایی و دریایی سند توسعه بخش مربوط را طراحی و برای تلفیق نهایی به معاونت اقتصاد و حمل و نقل وزارت راه و ترابری کردند.وی با اشاره به اینکه چارچوب نسخه اولیه سند توسعه بخش حمل و نقل جاده ای را سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تهیه کرده است، گفت: از خردادماه سال جاری بازنگری سند مذکور آغاز و با مشارکت سایر دفتار ستادی، و با استفاده از اطلاعات حوزه های راهسازی و راهداری ویرایش دوم این سند تهیه شد.جلیلیان اضافه کرد: درنهایت با برگزاری جلسات متعدد با حضور نماینده سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشوردر معاونت اقتصاد حمل و نقل وزارت راه و ترابری گزارش و اسناد توسعه حمل و نقل مورد تایید قرار گرفت.
رییس گروه تدوین و کنترل برنامه دفتر برنامه ریزی  و آموزش سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای درباره مطالب و گزارش های تهیه شده درسند توسعه حمل و نقل جاده ای به"پیام حمل و نقل" گفت: در بخش نخست به تشخیص وظایف و تحلیل شرایط پرداخته شده است. در این بخش، پس از تشریح وضع موجود، امکانات و تنگناها با درنظر گرفتن مضامین برنامه چهارم توسعه مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.وی با بیان این که در بخش دوم سند فوق جهت گیری ها و الزامات توسعه مطرح شده است، اظهارکرد: مجموعه قوانین پیشنهادی، فهرست طرح های عمرانی و سرمایه گذاری های عمده ملی از موارد مطروحه در این بخش است.

درچنین روزی درسال 1991 میلادی قزاقستان اعلام استقلال  کرد . قزاقسان کشوری است در آسیای مرکزی و غرب چین ، جنوب روسیه و شرق در یای خزر . بیشتر مردم این کشور از نژاد قزاق اند . قزاقستان در قرن سیزدهم میلادی به اشغال مغول ها در آمد . پس از استیلای مغولها، اقوام ازبک بر این سرزمین مسلط شدند. در اواسط قرن هجدهم، این سرزمین به تسلط کامل روسها درآمد. قزاقستان در سال 1936 میلادی هم به اتحاد جماهیر شوروی سابق پیوست و سرانجام در سال 1991 میلادی مستقل شد . اسلام در فاصله قرن هفتم تا نهم میلادی در این سرزمین رواج یافت.

درچنین روزی در سال 1998 میلادی عملیات روباه صحرا آغاز شد . در این عملیات طی چهار روز آمریکا و انگلسنان مواضع عراق را بمباران کردند .

بحرین مجمع الجزایری در جنوب خلیج فارس است . نژاد مردم آن سفید ( سامی ، آریایی ) و اکثرشان پیرو دین اسلام اند و به زبانهای عربی و فارسی گفتگو می کنند . نوع حکومت این کشور مشروطه سلطنتی است . پایتخت این کشور منامه نام دارد . بحرین در 14 مه سال 1970 میلادی با مراجعه به آرای عمومی توسط سازمان ملل متحد ا ز انگلستان مستقل شد و در تاریخ 21 سپتامبر سال 1971 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .

درچنین روزی در سال سال1965میلادی سامرست موام نویسنده  انگلیسی در91سالگی درگذشت.   سامرست  موام ابتدا به تحصیل در رشته فیزیک و سپس طب مشغول شد  اما هیچ کدام از این دو روح  او را راضی نکرد . وی  به نویسندگی روی آورد . او بعد ها با نگارش نمایشنامه خانم فردریک در میان مردم انگلسان شناخته شد . وی در طول عمر خود ازکشور های مختلفی دیدار کرد و برخی از ایده های داستانی خود را از این سفرها یافت . بسیاری از آثار او مورد توجه عامه مردم انگلیسی زبان قرار گرفت اما او هیچگاه از گزند نقد ناقدان ادبی در امان نبود . بیشتر رمان های او به فیلم  در آمدند و او از این طریق به ثروت شایانی دست یافت .  اسارت انسان ( 1915) ، لبه تیغ ( 1944 ) و حاصل عمر ( 1938) از جمله مهمترین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 1770 میلادی لوود ویک وان بتهوون موسیقیدان  آلمانی در شهر بن به دنیا آمد .  یوهان ، پدر بتهوون خواننده بود .  بتهوون  از چهار سالگی با پیانو آشنا شد  وتا نه  سالگی همه قواعد موسیقی را  آموخت. وی  در دوازده سالگی   به عضویت ارکستر درابر کلن در آمد . او در هفده  سالگی جزء شاگردان موتسارت شد و پس از مرگ موتسارت به شاگردی هایدن در آمد . لوود ویک  در دوران جوانی چندین بار دچار ماجراهای عاشقانه شد اما هیچگاه ازدواج نکرد .  او در سن 32 سالگی به عارضه  کم شنوایی دچار شد و در سن 33 سالگی شنوایی خود را تقریبا  از دست داد . نخستین اثر بزرگ بتهوون سمفونی شماره  سه در سال 1804 ساخته شد . همچنین نخستین  اپرای بتهوون به نام فید لیو با موفقیت روبرو شد. سمفونی های چهارم و پنچم و ششم را در همین سالها بوجود آورد تا این که در سال 1819 به کلی کر شد . در سال 1823   ، بتهوون سمفونی شماره نه  (کرال) و میساسولمیسیس دو اثر بزرگ خود را در موسیقی سمفونیک و آوازی ایجاد کرد و این آهنگها یک افتخار ابدی برای او باقی گداشتند. بتهوون از شدت تنگدستی قصد داشت  سمفونی شماره نه  خود را تنها در ازای پنجاه  لیره به انجمن فیلارمونیک لندن بفروشد. وی  دراثر بیماری در بیست وششم مارس 1826  چشم از جهان فرو بست.

در چنین روزی در سال 1775 میلادی جین اوستن متولد شد . "غرور و تعصب "، "مانسفیلد پارک" ،" اما "و" کاترین مورلاند" از جمله مهمترین آثار اویند  .

در چنین روزی در سال 1809 میلادی ناپلئون بنا پارت از ژوزفین  بنا به حکم  سنای فرانسه جدا شد .

در چنین روزی در سال 1835 میلادی 530 ساختمان در نیویورک بر اثر آتش نابود شد .

در چنین روزی در سال 1838 میلادی زولو رهبر دینگان ها  از گروه کوچک بوئر ها در رودخانه بلود شکست خورد . این روز در آفریقای  جنوبی با عنوان روز دینگان گرامی داشته می شود. بوئرها، هلندی هایی بود ند که استعار را به آفریقای جنوبی کشاندند.

در چنین روزی در سال 1944 میلادی و در اثنای جنگ جهانی دوم نبرد بالج در بلژیک آغاز شد . این نبرد ، آخرین حمله و بزرگترین حمله  نیروهای آلمانی در جنگ جهانی دوم  بود .

در چنین روزی در سال 1880 میلادی جمهوری آفریقای جنوبی تشکیل شد .

در چنین روزی در سال 1915 میلادی آلبرت انیشتن "نظریه عمومی نسبیت " خود را منتشر کرد .

درچنین روزی درسال1913 میلادی چارلی چاپلین کار هنری خود را آغاز کرد . وی نخستین کار خود را در کیستون با هفته ای 150 دلار آغاز نمود.

در چنین روزی در سال 1949 میلادی احمد سوکارنو رییس جمهور اندونزی شد . اما بر اثر توطئه های آمریکا به دنبال یک کودتای نظامی به رهبری سوهارتوکه در آن کودتا صد ها نفر کشته شدند ، به قتل رسید . سوکارنو به همراه عبد الناصر، تیتو، نهرو جنبش عد م تعهد را پایه گذاری کردند. خانم سوکارنو که اکنون رییس جمهور اندونزی است دختراحمد سوکارنو است.

در چنین روزی در سال  1916 گریگوری راسپوتین مرد مقتدر  روسیه به دست دو تن از شاهزادگان این کشور کشته شد . این افراد پس از کشتن وی ، جسد او را به رودخانه افکندند. وی از مشاوران نزدیک نیکلای دوم بود . او از راه حیله و نیرنگ قدرت و نفوذ زیادی در دربار امپراطور به  دست آورده بود . راسپوتین در جنگ جهانی اول در همه امور سیاسی کشور روسیه مداخله می کرد .

در چنین روزی در سال 1863 میلادی سانتایانا فیلسوف ، شاعر و انسان شناس اسپانیایی متولد شد ." آخرین پیوریتن "  عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1903 میلادی آلبرتی شاعر اسپانیایی   دیده به جهان گشود .

درچنین روزی در سال 1971 بندگلادش استقلال  خود را از پاکستان اعلام  کرد . به همین مناسبت چنین روزی به نام روز پیروزی نام گرفته است .

همه ساله  پیروان دین مسیحیت در آفریقای جنوبی و نامیبیا  چنین روزی را به عنوان روزدفاع از اصول کلیسایی درنامیبیا و آفریقای جنوبی  گرامی می دارند .

درچنین روزی در سال 1962 میلادی مردم  نپال دریک همه پرسی شرکت کردند وبه قانون اساسی کشورخود رای دادند  .

در چنین روزی در سال 505هجری قمری: «امام محمد غزالی» از دانشمندان مشهور ایرانی در گذشت .وی پس از طی مقدمات علوم و کسب مدارج عالی در حوزه علوم دینی به تدریس درنظامیه بغداد مشغول شد . از او آثار بسیاری به جای مانده است که از میان آنها می توان به احیاء علوم دین ، نصیحه الملوک و... اشاره کرد .
 بخشی کیمیای سعادت او را با عنوان مقوله شناخت نفس می خوانیم  :
 بدان که کلید معرفت خدای - عزوجل - معرفت نفس خویش است ، و برای این گفته اند: " من عرف نفسه فقد عرف ربه"...درجمله هیچ چیز به تو از تو نزدیکتر نیست ، چون خود را نشناسی دیگری را چون شناسی؟ و همانا که گویی من خویشتن را همی شناسم و از باطن خود این قدر شناسی که چون گرسنه شوی نان خوری، و چون خشمت آید در کسی افتی و همه ستوران با تو درین برابرند.پس ترا حقیقت خود طلب باید کرد تا خود چه چیزی و از کجا آمده ای و کجاخواهی رفت و اندرین منزلگاه به چه کار آمده ای و ترا برای چه آفریده اند ، و سعادت تو چیست و در چیست ، و شقاوت تو چیست و در چیست؟
و این صفات که در باطن تو جمع کرده اند ، بعضی صفات ستوران ، و بعضی صفات ددگان و بعضی صفات دیوان، و بعضی صفات فرشتگان است، تو از این جمله کدامی؟ و کدامست که آن حقیقت گوهر تست که چون این ندانی سعادت خود طلب نتوانی کرد: چه هر یکی را ازین غذائی دیگر است و سعادتی دیگر است: غذای ستور و سعادت وی خوردن و خفتن و گشنی کردن است ، اما غذای ددان و سعادت ایشان دریدن و کشتن و خشم راندن است و غذای دیوان ، شر انگیختن و مکر و حیلت کردن است و غذای فرشتگان و سعادت ایشان ، مشاهده جمال حضرت الهیت است ، و آز وخشم و صفات بهایم و سباع را با ایشان راه نیست ، اگر تو فرشته گوهری در اصل خویش ، جهد آن کن تا حضرت الهیت را بشناسی و خود را به مشاهده آن جمال راه دهی و خویشتن را از دست شهوت وغضب خلاصی دهی ، و طلب آن کن تا بدانی که این صفات بهایم و سباع را در تو از برای چه آفریده اند؟
ایشان را برای آن آفریده اند تا ترا اسیر کنند و به خدمت خویش برند و شب و روز سخره گیرند ، یا برای آنکه تو ایشان را اسیر کنی و در سفری که ترا فرا پیش نهاده اند ایشان را سخره گیری، و از یکی مرکب خویش سازی و از دیگری سلاح خویش سازی، و این روزی چند که درین منزلگاه باشی ایشان را به کار داری تا تخم سعادت خویش به معاونت ایشان صید کنی و چون تخم سعادت به دست آوردی ایشان را در زیر پای آوری و روی به قرارگاه سعادت خویش آوری ، آن قرارگاهی که عبارت خواص از آن حضرت الهیت است و عبارت عوام از آن بهشت است .پس جمله این معانی ترا دانستنی است تا از خود چیزی اندک شناخته باشی ، و هر که این نشناسد ، نصیب وی از راه دین قشور بود و از حقیقت و لب دین محجوب بود .
اگر خواهی که خود را بشناسی ، بدان که ترا که آفریده اند از دو چیز آفریده اند: یکی این کالبد ظاهر ، که آن را تن گویند و وی را به چشم ظاهر می توان دید و یکی معنی باطن که آن را نفس گویند و جان و دل گویند و آن را به بصیرت باطن ، توان شناخت و به چشم ظاهر نتوان دید و حقیقت تو آن معنی باطن است و هر چه جز آنست تبع وی است و لشکر و خدمتکار وی است و ما آن را نام دل خواهیم نهاد . و چون حدیث دل کنیم ، بدان که آن حقیقت آدمی را می خواهیم که گاه آن را روح گویند و گاه نفس و بدین دل نه آن گوشت پاره می خواهیم که در سینه نهاده است از جانب چپ ، که آن را قدری نباشد و آن ستوران را نیز باشد و مرده را باشد و آن را به چشم ظاهر بتوان دید و هر چه آن را بدین چشم بتوان دید از این عالم باشد که آن را عالم شهادت گویند. و حقیقت دل از این عالم نیست ، و بدین عالم غریب آمده است و همه اعضای تن ، لشکر وی اند و پادشاه ِ جمله ی تن ، وی است و معرفت خدای - تعالی- و مشاهدت جمال ِ حضرت ِ وی صفت وی است و معرفت حقیقت وی و معرفت صفای وی کلید معرفت خدای- تعالی -است . جهد کن تا وی را بشناسی که گوهر عزیز است.