فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۳ آذر
    • 13 December
    • ١١ جمادي الثانيه

درچنین روزی درسال 1300 ه ش ( 1921 میلادی ) یک پیمان شبه نظامی بین ایران وشوروی ازتصویب نمایندگان مجلس شورای ملی ایران گذشت . براساس پیمان 1921درصورت ورود نیروهای بیگانه به ایران ودرمعرض تهدید قرارگرفتن مرزهای شوروی ، دولت شوروی می توانست به ایران قشون نظامی گسیل دارد . شوروی با انعقاد این پیمان که به نوعی اهداف شوروی را درایران دنبال می کرد ، قصد داشت ازحضورنیروهای رقیب درایران بکاهد . این قرارداد حتی دردوران نفوذ گسترده آمریکا درایران زمان رژیم شاهنشاهی پهلوی که به طورکامل وایسته به آمریکا بود ، لغو نشد اما با پیروزی انقلاب اسلامی وبراساس راهبرد بنیانی استقلال - آزادی - جمهوری اسلامی ازسوی جمهوری اسلامی ایران ازرسمیت افتاد وایران آن راغیرقابل اجرا اعلام کرد.

درچنین روزی درسال 1376هجری شمسی استاد شاه میرزا مرادی ازاستادان ان موسیقی مقامی ایران دارفانی را وداع گفت . وی درسال1304هجری شمسی درلرستان دیده به جهان گشود . وی پس ازمدتی تنبک نوازی به سوی نواختن سرناساز محلی استان لرستان روی آورد ودراین سازتا مرحله ی استادی پیش رفت . اودربسیاری ازجشنواره های بین المللی موسیقی شرکت جست و ازاین طریق گام مهمی را درمعرفی موسیقی مقامی ایرانی به نقاط مختلف جهان برداشت . وی ازجشنواره ها جوایزمتعدد ی دریافت داشت . او درسال 1372هجری شمسی به عنوان بهترین نوازنده سازهای بادی دنیا درجشنواره سازهای دوزبانه رتبه نخست را ازآن خود کرد .

درچنین روزی در  سال 1920 میلادی  دیوان دایمی دادگستری بین‌المللی آغاز به کار کرد   . این دیوان  در هجدهم  آوریل 1946، با انحلال جامعه ملل ، منحل شد . بعدها با شروع به کار سازمان ملل متحد  ، دیوان بین‌المللی دادگستری جایگزین  آن شد . نخستین پرونده ای که در دیوان بین المللی دادگستری گشوده شد درباره تنگه کورفومیان آلبانی وانگلیس بود . هم اکنون جلسات رسیدگی دیوان بین المللی دادگستری با پانزده قاضی تشکیل جلسه می دهد وبا نه قاضی رسمیت می یابد . براساس  بند 1ماده 94 منشورسازمان ملل متحد وماده 59 اساسنامه دیوان، طرفینی که دعوای خود  را به دیوان ارجاع می دهند و دیوان را صالح به رسیدگی می دانند باید به موقع آراء دیوان را به مرحله اجرا بگذارند.

درچنین روزی در سال 1577 میلادی پنج کشتی تحت فرماندهی سر فرانسیس درک پلیومت انگلستان را ترک کردند تا سفری به دور دنیا داشته باشند . این سفر سه سال به طول انجامید .

درچنین روزی در سال 1642 میلادی نیوزلند توسط آبل تاسمان دریانورد آلمانی کشف شد .

درچنین روزی در سال 1981 میلادی مقامات لهستانی در این کشور حکومت نظامی  اعلام کردند . این کار در برابر اتحاد و اعتصاب کارگران انجام یافته بود . قانون یادشده در سال 1983 پایان یافت .

درچنین روزی در سال 1991 میلادی پنج کشور آسیای میانه ( جمهوری های تازه استقلال یافته  اتحاد جماهیر شوروی سابق ) موافقت خود را با پیوستن  به کشور های مشترک المنافع اعلام کردند .

درچنین روزی در سال 1966 میلادی  و درمیانه  جنگ ویتنام ، هواپیماهای ایالات متحده آمریکا بمباران شهر هانوی را آغاز کردند.

درچنین روزی در سال 1941 میلادی جنگجویان لاوین منطقه هااراز را در کشور پرو با خاک یکسان کردند . در این حمله سه هزار نفر کشته شدند .

درچنین روزی در سال  1797 میلادی هاینریش هین  شاعر و غزلسرای آلمانی دیده به جهان گشود . "شوبرت " عنوان مهمترین اثر اوست .

درچنین روزی در سال 1816 میلادی زیمنس مخترع آلمانی متولد شد . وی افسر توپخانه نیز بود .

کالینز فیلسوف بر جسته انگلیسی در چنین روزی در سال 1792 میلادی در گذشت ." درباره آزادی و نیاز" عنوان مهمترین اثر اوست . وی در سن 53 سالگی چشم از جهان فرو بست .

چنین روزی به عنوان روز ملی در ولتای علیا گرامی داشته می شود .

چنین روزی به عنوان روزجمهوری درکشورمالت گرامی داشته می شود .

همه ساله درچنین روزی دراویش پیرو فرقه مولویه درترکیه جشنواره سالگشت تولد جلال الدین محمد بلخی را درقونیه که آرامگاه وی دراین شهرقرار دارد، آغازمی کنند. این مراسم یک هفته ادامه دارد. صوفیان فرقه مولویه با خواندن اشعارمولوی به سماع می پردازند. این مراسم گروه های مختلف مردم از ملیت های گوناگون از کشورهای مسلمان و غیرمسلمان را به خود جذب می کند. متاسفانه اشعار نغز و برانگیزاننده جلال الدین محمد مولوی که به زبان شیرین فارسی سروده شده است در این مراسم به ترکی خوانده می شود و بدون شک بخش مهمی از ملا حت خود را در ترجمه از دست می دهد.   
مولانا جلال الدین محمدبن بهاءالدین از شاعران و عارفان نامی ایران زمین در سال 604 هجری قمری به دنیا آمد. این شاعر نامی پارسی گوی در بلخ متولد شد. پدرش بهاء الدین ولد از عرفا و مرشدان بنام بود که بنا به دعوت سلطان علاء الدین کیقباد به قونیه عزیمت کرد و به ارشاد و تربیت دینی مردم پرداخت. مولانا پس از مرگ پدر بنا به وصیتی که کرده بود به جای او نسشت و وظیفه ارشاد مردم را به عهده گرفت. او در همین زمان از محضر درس استادان بزرگی چون برهان الدین محقق ترمذی که از شاگردان پدر بود بهره های فراوان برد و از او اجازه ارشاد مردم را دریافت کرد. ملای رومی  در سال 642 ه ق با عارف وارسته شمس الدین محمد تبریزی آشنا شد و به شدت شیفته اخلاق و شخصیت آن عارف برجسته گشت. پس از این شیفتگی بود که مولانا تمام  کارهای خویش را به کناری نهاد و در حلقه مریدان شیخ در آمد. پس از مدتی شمس تبریزی به دلایلی از جمله حسادت و رشک مریدان مولوی، از مولانا جدا و از این پس مولوی بیش از پیش آشفته خاطر شد. پس از چنین اتفاقی انقلابی در درون مو لانا به وجود آمد و حاصل این انقلاب و عاشقی خلق آثار برجسته ادبی ای چون مثنوی معنوی و دیوان شمس است. کتاب مثنوی که گنجینه ای از عرفان و حکمت است در شش دفتر و بیست و شش هزار بیت نگاشته شد. دیوان شمس او نیز سرشار از غزلیات ناب و زیبای پارسی است. فیه مافیه و مجالس سبعه از دیگر آثار برجسته این شاعر بزرگ ایرانی است. ملای رومی در چنین روزی در سال 672 ه ق دار فانی را وداع گفت و به دیدار معشوق ادبی خود شتافت. پیکر او را در قونیه به خاک سپرده اند.