فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲ آذر
    • 22 November
    • ٢٠ جمادي الاولي

درچنین روزی در سال 1369هجری شمسی مهدی خالقی موسیقید ان برجسته ایرانی درسن هفتاد ویک سالگی درتهران دارفانی را وداع گفت . وی  موسیقی را در محضر درس  استاد صبا آموخت و پس از ایشان  در رادیو به تکنوازی ویولن پرداخت. استاد خالدی  شیوه‏های نوینی را  در نواختن ویلن ابداع کرد . روش های او درنوازندگی  در حال حاضر فرا راه نوازندگان و اهل موسیقی ایرانی است .

جرج الیوت نویسنده مشهور انگلیسی در چنین روزی در سال 1819  میلادی به دنیا آمد  نام حقیقی وی مری ایوانس بود . این نویسنده زن انگلیسی ،  نام مردانه جورج الیوت  را به دلیل برخی مصالح خانوادگی ( از جمله تعصب خانواده وی )  برگزید تا شناخته نشود . وی در طول  شصت سال از زندگی خود  آثار فراوانی به یادگار گذاشت که  از میان آنها می توان به سیلاس مارنر ، آدام بید و آسیاب نهر فلاس اشاره کرد .  وی در  سال 1880 دار فانی را وداع گفت .

شارل دو گل فرانسوی در چنین روزی در سال 1890 میلادی به دنیا آمد . دوگل بین سالهای 1958 تا 1969 بر کشور فرانسه حکومت کرد .  پدرش مدرس فلسفه و ادبیات بود.ژنرال شارل دو گل سیاستمدار بر جسته فرانسوی  نقش حساسی در مراحل پایانی جنگ جهانی دوم برای کشورش ایفا کرد . او علاوه بر خد مات سیاسی خود توانست با بر خورد واقع بینانه مساله الجزایر را حل کند . دو گل در انتخابات سال 1965 میلادی دگر باره به ریاست جمهوری فرانسه برگزیده شد و با وجود پیروزی سال 1968 بر مخالفان خود و با همه محبوبیتی که در میان هموطنان خود داشت در اثر شکست درهمه پرسی معروف سال 1969 از ریاست جمهوری کناره گیری  کرد . وی در نهم نوامبر 1970دار فانی را وداع گفت . 

در چنین روزی در سال 1699 میلادی معاهده ای میان کشور های دانمارک ،  روسیه ، ساکسونی و لهستان برای  تجزیه  امپراطوری سوئد  امضا شد .

در چنین روزی در سال 1906 میلادی کنوانسیون  بین المللی  رادیو تلگراف در برلین علامت اس او اس را به عنوان نشانه در خواست کمک قبول کرد . این عبارت به معنای " جان ما را نجات دهید " است .

در چنین روزی در سال 1942 میلادی نبرد استالینگراد در میانه جنگ جهانی دوم آغاز شد . این نبرد بین نیروهای مدافع شهر و قوای اشغالگر نازی در گرفت که از جنگ های معروف و مثال زدنی جنگ جهانی دوم در جبهه سر زمین های شوروی سابق است . این شهر ماه ها در محاصره قوای هیتلری بود تا آن حد که مردم ناچاربه خوردن حیوانات مرده بودند اما در مقاومتی ستودنی از ورود نیرو های آلمان هیتلر ی به شهر و تصرف کامل آن جلوگیری کردند.

در چنین روزی در سال 1975 خوان کارلوس اول پس از  مرگ ژنرال فرانسیسکو فرانکو  به عنوان شاه اسپانیا قدرت را در  دست گرفت .

در چنین روزی در سال 1924 میلادی انگلستان دستور اخراج  نیرو های مصری را از سودان صادر کرد  .

در چنین روزی در سال 1956 میلادی شانزدهمین المپیک جدید ورزشی  در ملبورن استرالیا آغاز  شد .

در چنین روزی در سال 1511 میلادی ارا سموس رینهولد ریاضیدان بر جسته آلمانی به دنیا آمد . وی جدول نجومی را طراحی کرد .

در چنین روزی فرید من  باخ آهنگساز مشهور آلمانی در سال 1710 میلادی  دیده به جهان گشود . وی پسر جی اس باخ آهنگساز مشهور  بود . سمفونی 64 عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1857 میلادی جرج گیسینگ نویسنده انگلیسی دیده به جهان گشود . تیرزا و تاج زندگی عناوین مهمترین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 1896 میلادی آندره ژید نویسنده مشهور فرانسوی دیده به جهان گشود .
وی در یازده سالگی پدرش را از دست داد . او پس از چند سال تحصیل در رشته های گوناگون به ادب و هنر گرایش یافت و در انجمن های ادبی بسیاری شرکت جست . در همین ایام بود که  در سفری به آفریقا به بیماری سل دچار گشت . انتشار  مجله  جدید از مهمترین  مجلات ادبی فرانسه و نگارش کتب اودیپ ،  پرومته ،  سرگذشت تزه  ( هرسه اقتباسی از اساطیر یونان)  ، دفترچه آندره ولتر ، در تنگ،  آهنگ روستایی ،  سکه سازان ،   بازگشت از شوروی  ، خاطراتی از اسکار وایلد ، تربیت زنان و مائده های زمینی  عناوین  مهمترین آثار اویند  .  ژید در سال 1947 میلادی  مفتخر به دریافت جایزه نوبل ادبیات گردید . نثر ژید شاعرانه و لطیف و نوشته های او مانند اندیشه هایش مدام دچار دگرگونی بود .

بورنهام فیلسوف  آمریکای در چنین روزی در سال 1905 میلادی به دنیا آمد ." پیش بینی  شکست کمونیسم"  عنوان مهمترین اثر اوست .

درچنین روزی درسال 1963 میلادی هاکسلی یکی از بر جسته ترین رمان نویسان جهان انگلیسی دار فانی  را وداع گفت . او در خانواده ای اهل علم وفضل بزرگ شد . برادرش  سر جولین سورل هاکسلی  فیلسوف بنام معاصر  است. وی در  سال 1894 در شهر  گودال مینگ واقع در بخش ساری به دنیا آمد . در جوانی به دلیل بیماری  مدتی بینایی اش را از دست داد .او پس از بهبودی تحصیلات خود  را در آکسفورد آغاز کرد و در رشته ادبیات انگلیسی فارغ التحصیل شد. چندی معلم بود و پس از آن به نوشتن مقالات ادبی و نقد فیلم و تئاتر و موسیقی و کتاب پرداخت .
وی  در سال 1923  نوشتن داستان را آغاز کرد  سپس به فرانسه و هند سفر کرد و عاقبت مسحور جاذبه هالیوود شد . وی ابتدا  برای معالجه چشم  به آمریکا رفت اما بعدها به دعوت کمپانی مترو گلدوین مایر ، جزء  نویسندگان این  کمپانی شد .  هاکسلی پس از سفر به هند عاشق  فلسفه و عرفان شرق  شد و کتابی نیز  در این زمینه با عنوان  فلسفه شرق نوشت. " دنیای قشنگ نو " ،  "مکزیکی کوچک " و" جزیره " از جمله آثار معروف اویند .  مجموعه شعر های " چرخ سوزان "  ، " جیرجیرک و شعرهای دیگر" ، و کتاب های غیر داستانی  در حاشیه  مطالعات ویژه ،  بی بند و باری در ادبیات ،  موسیقی در شب و مقاله های دیگر ،  درخت زیتون و مقاله های دیگر  و  درهای ادراک از جمله دیگر  آثار این نویسنده موفق اند  . 

جک لندن داستان نویس معروف  آمریکایی در سال 1876 میلادی دیده به جهان گشود . وی دوران نوجوانی و کودکی خود را به ولگردی مشغول بود و به همین دلیل نیز چندین بار به زندان افتاد . او در سن نوزده سالگی بر اثر آشنایی با کتاب به تحصیل علاقمند شد و  پس از طی تحصیلات مقدماتی به دانشگاه رفت . پس از آن بود که نویسندگی دغدغه اصلی زندگی او شد . او نویسنده ای پر کار بود و در همین دوره کاری اش توانست 46 جلد کتاب داستان و مقاله را منتشر سازد  . شیوه نگارش او شیرین ، روان و دلپسند است. وی در آثارش تا حدودی به نئورئالیسم نزدیک می شود . آوای وحش ، گرگ دریا ، ، سپید دندان و مارتین ایدن از جمله معروف ترین آثار این نویسنده آمریکایی است  .

در چنین روزی در سال 1963 میلادی لوییس نویسنده بر جسته انگلیسی در گذشت ." شیر" و" زن جادو گر و قفسه"  عناوین مهمترین آثار داستانی این نویسند ه اند .

در چنین روزی در سال 1963 میلادی جان اف کندی ، سی و پنجمین رییس جمهور آمریکا در دالاس ترور شد . نام ضارب او لی هاروی اسوالد است  اما هنوز به درستی عاملان اصلی  ترور کندی  مشخص نشده است .

درچنین روزی درسال 682هجری قمری علامه حلی « فخر المحققین» نابغه بزرگ ، فقه ومحقق والامقام به دنیا آمد . حسن بن یوسف بن علی بن مطهر حلی ، معروف به علامه حلی ، یکی از اعجوبه‏ های روزگار است که درفقه واصول و کلام ومنطق و فلسفه و رجال و غیره‏ کتاب نوشته است ، در حدود صد کتاب از آثار خطی یا چاپی او شناخته شده‏ که بعضی از آنها به تنهائی ( مانند تذکره‏الفقهاء ) کافی است که نبوغ او را نشان دهد . علامه کتب زیادی در فقه دارد که غالب آنها مانند کتابهای‏ محقق حلی در زمانهای بعد از او طرف فقهاء شرح و حاشیه شده است .  در فقه شاگرد دائی خود" محقق حلی" و در فلسفه و منطق شاگرد خواجه نصیرالدین طوسی بوده است ، فقه تسنن را نزد علمای اهل تسنن تحصیل‏ کرده است . او استادان بسیاری داشته است که از میان آنها میتوان به خواجه نصیر الدین طوسى،کاتبى قزوینى،حکیم منطقى شافعى معروف به‏دبیران اشاره کرد و از اساتید علوم منقول او مى‏توان از دایى با فضیلت‏خویش،محقق حلى،ووالد ماجد خویش،شیخ سدید الدین یوسف و سید احمد بن طاوس و برادرش سیدعلى بن طاوس و ابن میثم بحرانى و پسر عموى مادر خویش،شیخ نجیب الدین یحیى‏و شیخ تقى الدین عبد الله بن جعفر بن على صباغ حنفى و شیخ عز الدین فاروقى‏واسطى اشاره نمود . همچنین وی  داراى حوزه وسیع و پربرکتى بوده است و شاگردان متعددى از مکتب فقه واصول او فارغ التحصیل گردیده‏اند و جالب توجه آن است که خواجه نصیر الدین‏طوسى را از شاگردان فقهى او به شمار آورده‏اند،آنچنان که او استاد معقول و ریاضیات‏علامه بوده است و این نوع مبادله و تفاهم فرهنگى در جمع دانشمندان ما بى‏سابقه نبوده است. ( شهید مرتضی مطهری ، خدمات متقابل اسلام و ایران )
سید مصطفى تفرشى،صاحب کتاب‏«نقد الرجال‏»مى‏گوید:«علامه آن قدرفضیلت و شان و اعتبار دارد که بهتر آن است که توصیف نشود،چون توصیفها وتعریفهاى من چیزى بر شان او نمى‏افزاید.او بیش از هفتاد جلد کتاب دارد که هر کدام نشانگر نوعى از فضیلت و نبوغ و علم و دانش اوست...».   الابحاث المفیده فی تحصیل العقیده ،  ابطال الجبر،  الفین بین الصدق و المین ، تبصرة المتعلمین فی احکام الدین ، تذکرة الفقهاء  ، تسلیک الاذهان الى احکام الایمان ، تلخیص الکشاف  ، تلخیص المرام فی معرفة الاحکام ،   ،منهاج الاستقامه  ، القواعد  و الارشاد از مهمترین آثار اویند . آن عالم ربانی سرانجام  پس از عمرى تلاش و کوشش در راه احیاى شریعت حقه اسلام ،در بیست ویکم محرم الحرام‏726 هجرت در حله به دیار باقی شتافت . پیکر مطهر مطهر حلی را  در جنب رواق مطهر مرتضوى(ع)از ایوان طلا دفن کرده اند .

غـلامحسین درویش  در سال1251 ه ق در تهران دیده به جهان گشود. پـدرش حاجی بـشیر اهـل طالقان و مادرش از ترکـمانان  بود.غـلامحسین در ده سالگـی به گروه  موسیقی مدرسه نظام وابسته به دارالفـنون رفت و در آنجا نت خوانی و نواختـن شیـپـور و طبل کوچک را فـرا گـرفت. غلامحسین، پس از مدرسه، در مجلس درس داود کلیمی تارزن و آقا میرزا حسیـنـقـلی حضور یافت و از محضر آن دو بهره های فراوان برد. وی در همان دوران مورد توجه ناصرالدین شاه قـرار گرفـت. پس از مرگ ناصرالدین شاه به دستگـاه شعـاع السلطنه پسر مظفرالدین شاه والی فارس دعـوت شد، و در تمامی سفرهـای شاهـزاده هـمراه او بود. وی در سفربه شیراز با دخـتر مستـشار نظام ازدواج کرد که حاصل این پـیوند دو دخـتر بود. درویش خان بعدها با تـشکـیل ارکستر موسیقی انجمن اخوت و اجرای کـنــســرت های عـمومی، موسیقی ایرانی را بیش از پیش به مردم کشورمان معرفی کرد. درویش در نواخـتن تار و سه تار  استاد بود. ابداع برخی از قطعات رنگ، درآمد و افـزودن سیم ششم به تار از جمله ابـتکارات او در موسیقی ایرانی است. وی دوبار برای پـر کـردن صـفحه به خارج از ایران سفـر کرد. درویش خان شاگردان بسیاری تربیت نمود که از میان آنها می توان به  مرتضی نی داوود، ابوالحسن صبا، موسی معـروف و سعـید هـرمزی، حسیـنعـلی غـفاری، شکری  و نورعـلی خان برومند اشاره کرد. استاد در شب چـهـارشـنبه دوم  آذر 1305 بر اثـر تصادف جان سپرد. پیکرش را در نـزدیک امامزاده قـاسم، کنار مقـبره مرحوم ظهـیرالدوله و مرحوم جلال الملک دفن کرد ند