فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۱ آذر
    • 1 December
    • ٢٩ جمادي الاولي

میرزا کوچک خان جنگلی رهبر نهضت جنگل علیه سلطه بیگانگان در یازدهم آذرماه سال 1300هجری شمسی به شهادت رسید.
یونس ملقب به میرزا کوچک ، پس از آن که خواندن و نوشتن را در یکى از مکتب خانه‏هاى زادگاهش آموخت، درنوجوانى
‏به فراگیرى علوم دینى و معارف قرآنى و روایى روى آورد و چندین سال  در مدرسه حاجى حسن واقع در صالح آباد  و مدرسه جامع رشت  به یادگیرى زبان و ادبیات عرب، منطق، مقدمات فقه و اصول پرداخت . وی در سال 1322 ه.ق در عالى‏ترین درس دوره سطح حوزه علمیه یعنى آموختن کفایة‏الاصول شرکت جست و در محضر آیة الله سید عبدالوهاب صالح ضیاء برى تلمذ کرد . او   در سن 28 سالگى به درجه اجتهاد نایل آمد .
میرزا کوچک خان جوانى خوش اندام، مودب و فروتن بود. چشمانى زاغ، سیمائى متبسم، بازوانى ورزیده و پیشانى باز داشت. در روابط اجتماعى با دوستان، خویشاوندان و آشنایان بسیار خوش برخورد، باعاطفه و توام با صمیمیت ‏بود و از جنبه روحى، عفیف و انسانى معتقد به فرائض دینى و مؤمن به اصول اخلاقى به شمار مى‏آمد. با قرآن بسیار مانوس بود ودرتصمیم ‏گیرى‏ها به این کلام آسمانى تفال مى‏زد و به استخاره عقیده خاصى داشت و اغلب کارهایش را با استخاره انجام مى‏داد.  هیچ گاه واجباتش ترک نمى‏گردید و عبادات مستحبى را نیز انجام  مى‏ داد. 

 او  تحت تاثیر اندیشه‏هاى آخوند خراسانی به حوزه عمل سیاسی روی آورد و  رهبرى روحانیت رشت را در انقلاب مشروطه به عهده گرفت . میرزا بعد ها در فتح تهران شرکت کرد و در جنگ سه روزه مجاهدین با قوای استبداد مامور جبهه قزاقخانه بود  .
مجلس شورای ملی در سالهای پایانی عمر خود استخدام مورگان شوستر آمریکایی را به تصویب رساند . مورگان سه سال به ریاست خزانه داری کل منصوب شد و در سیستم مالی کشور اصلاحات مالی چشم گیری را رقم زد . اما روس ها و انگلیس ها که تاب حضور کشور ثالثی را در ایران نداشتند و ایران رادر تیول خود می پنداشتند نسبت به این کار اعتراض کردند . در این زمان روسیه طی اولتیماتومی به ایران خواستار اخراج شوستر از کشور شد . در این زمان نیز میرزا در ماجرای اولتیماتوم روسیه به ایران که منجر به تعطیلی مجلس شد  در ردیف مخالفان قبول اولتیماتوم در آمد .
بر اساس  قرار داد 1907 م ایران میان روس ها و انگلیسی ها تقسیم شد . شمال ایران به اشغال روس ها در آمد . و پس از جنگ اول جهانی نیز انگلیسی ها با اشغال بوشهر به سوی شیراز پیشروی کرده و مناطق جنوبی ایران را به تصرف خود در آوردند . 
کوچک خان درهمین زمان بود که  با گرویدن به اندیشه اتحاد  دنیای اسلام تشکیلات نظامی را بوجود آورد تا به نجات کشور بپردازد . وی به همین منظور نهضت جنگل را پایه ریزی کرد .هیات اتحاد اسلام مرامنامه ای در نه ماده تصویب کرد که بر اساس آن حکومت در دست نمایندگان مردم قرار می گرفت . این مرامنامه حاوی 34 ماده بود و شمول آن تمامی حوزه های اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی را در بر می گرفت .
وی بعد ها تصمیم گرفت که با ایجاد یک پایگاه نظامی و تهیه سلاح گرم شمال کشور را از لوث وجود اشغالگران روس پاک کند . اما در این میان دشمن جنگلی ها تنها روسیه نبود بلکه دولت ایران که به شدت تحت فشار روس ها بود با مبارزه عملی و علنی با قوای جنگل پرداختند . نخستین نبرد سنگین جنگلی ها با قوای دولتی و در همین راستا در منطقه کسما شکل گرفت . در این نبرد جنگلی ها دشمن تا بن دندان مسلح را از پای در آوردند . البته در نبردهای بعدی روس ها و دولت مرکزی ایران در اقدامی هماهنگ ضربه سختی به جنگلی ها وارد ساختند .
جنگلی ها  تازمانی که تزارها ،  قدرت را در دست داشتند به مبارزه و مخالفت با آنان پرداختند . اما در آغاز پیروزی انقلاب اکتبر روسیه  ، روابط جنگلی ها با روسیه تبد یل به روابط حسنه شد . در این میان دولت انگلستان هم به نهضت جنگل پیام داده بود که در صورت اجازه عبور ارتش انگلستان از گیلان به روسیه ،  بریتانیا حکومت جنگلی ها را در گیلان به رسمیت می شناسد اما پاسخ میرزا به این پیشنهاد منفی بود . پس از آن بود که  روسها رفتار خود را تغییر دادند. در این میان ژنرال بیچراخوف فرمانده قشون  روس در گیلان با انگلیسی ها هم دست شد و خواست که از این طریق نیروهای خود را برای سرکوب انقلاب بلشویکی اعزام نماید . در این زمان بزرگترین نبرد میان روس ها و جنگلی ها در منجیل رخ داد . پس از آن  انگلیس و روس در اقدامی هماهنگ گیلان را به تصرف خود در آوردند ودر این زمان مبارزات میرزا وارد دور تازه ای شد .
بعدها  در سال 1299 روس ها رفتار خود را به طریق مزورانه ای تغییر دادند و به میرزا کوچک پیغام دادند که حاضرند با آنها همکاری کنند . میرزا در مواردی  با روس ها به توافق رسید که  از میان مفاد توافقنامه می توان به  تاسیس حکومت جمهوری انقلابی در گیلان ، عدم مداخله شوروی در ایران و عدم اجرای اصول کمونیسم و ممنوع بودن تبلیغات کمونیستی در کشور اشاره کرد . حکومت جمهوری در گیلان شکل  گرفت  . اما بر خی از عناصر کمونیست مرام چون احسان الله خان دوستدار و خالو قربان پست های کلیدی را از آن خود کردند . در این مرحله بود که سیاست تهی کردن از داخل نهضت جنگل از سوی روس ها نمود بیشتری یافت . با این رهیافت ،  حوزه عمل کمونیست ها در گیلان افزایش یافت  تا آن جا که کودتایی  سرخ در رشت از سوی روس ها رخ داد .  کودتا گران حملات سنگین خود را علیه نهضت جنگل آغازکردند و نقشه ترور میرزا را کشیدند  والبته در این میان به تبلیغات اصول کمونیستی خود در گیلان مشغول شدند  .
 پس ازآشکار شدن سیاست روسها  و همچنین پس از به ثمر رسیدن کودتای سال 1299 ، قوای دولتی رضا خان  از تفرق حاصله در میان نیروهای جنگل سود برده و به حمله علیه جنگلی ها پرداخت . در این میان بسیاری از  قوای متفرق جنگل که تحت فشار شدید قرار داشتند پس از یک دوره مبارزه گسترده  علیه حکومت رضا خان ، به اردوی دولت تسلیم شدند .  خالو قربان خود را سریعا به رضا خان  تسلیم کرد و به درجه سرهنگی رسید . بعد از آن بخش باقیمانده و وفادار به میرزا  به اعماق جنگل رفتند . میرزا نیز پس از مدتی  به دلیل سرمای بسیارو در زیر برف و بوران  در کوههای گیلوا جان به جان آفرین تسلیم کرد  . دشمنانش سر او را از بدن جدا کردند و برای رضاخان به ارمغان آوردند .
مزار میرزا کوچک هم اکنون در بقعه سلیمان داراب واقع در دهکده سلیمان داراب رشت زیارتگاه عاشقان آزادى و آزادگى است. این بقعه بر آرامگاه سلیمان بن حمزه دارابى بنا شده است.  یاد نهضت جنگل هماره در قلب  ایرانیان و  همه آزادمردان جهان ماندگار است  .

روحش شاد و روانش مشمول غفران و رحمت ایزدى باد.


منابع : 

 سماک امانى، محمدرضا، میرزا کوچک خان جنگلی ، (گلشن ابرار )
میر ابوالقاسمى، محمد تقى،  گیلان از آغاز تا انقلاب مشروطیت
فخرایی ، ابراهیم ،  سردار جنگل
ربانی خلخالی ،  شهداى روحانیت‏شیعه در یکصدسال اخیر، ج‏1
گلى زواره ، غلامرضا ، مقاله  ماه در محاق( مجله پاسدار اسلام )

کلمه AIDSایدز ازابتدای کلمات  Acquired Immune Deficiency Syndrome  اخذ شده ،  وآن به  معنای نشانه هایی از نقص ایمنی اکتسابی است  . عامل ایجاد کننده این بیماری HIV نامیده میشود که از حروف اول Human Immunodeficiency Virusگرفته شده  است .( ویروس نقص ایمنی انسان ) . تاکنون واکسن و یا درمانی برای ایدز در دنیا شناخته نشده است، اگرچه تحقیقات اخیر افقهای روشنی را در مقابل دید گان بشر قرار داده است . ویروس ایدز سیستم دفاعی بدن را از بین می برد و  به تدریج قدرت دفاعی بدن را کم میکند بطوریکه فرد مبتلا حتی درمقابل بیماریها و یا عفونتهای خیلی سبک هم نمیتواند مقاومت کند . این ویروس از سه راه اصلی به بدن سرایت میکند: آمیزش جنسی با افراد آلوده به ویروس ایدز،  انتقال خون و فرآورده های خونی آلوده به ویروس ایدز مادر آلوده به ویروس ایدز. به عقیده پزشکان  هیچگونه علامت و نشانه ظاهری در شخص آلوده به ویروس دیده نمی شود .  افراد بی بندوبار که روابط جنسی مشکوک دارند،  کسانی که معتاد به مواد مخدر تزریقی هستند و از سرنگ و سرسوزن مشترک استفاده می کنند و کودکی که مادرش آلوده به ویروس ایدز باشد در معرض  ابتلای به این بیماری مهلک را دارند .

در چنین روزی  در سال 1990 میلادی کار احداث تونل مانش بین فرانسه و انگلستان به انجام رسید . تونل مانش دو کشور انگلستان و فرانسه را از طریق زیر در یا به یکدیگر متصل می کند .

درچنین روزی در سال1959میلادی نخستین عکس رنگی ازکره زمین گرفته شد. این عکس رنگی با استفاده از دوربینی که بریک  موشک  نصب شده بود ، اخذ شد.

در چنین روزی در سال 1835 میلادی هانس کریستین آندرسن نخستین کتاب خود را با موضوع داستانی درباره   کودکان منتشر کرد .کریتسن آندرسن یکی از بزرگترین نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان جهان است .

در چنین روزی در سال 1925 میلادی پیمان لوکارنو ، دعوای  متخاصمین در جنگ نخست جهانی را پایان داد . طبق این پیمان کشور های  فرانسه و انگلستان مرزهای بلژیک ، لهستان و چکسلواکی را به رسمیت می شناختند  و دولت آلمان از برخی از زمینهایی که  به لهستان داده  بود ، صرفنظر کرد . طبق مفاد دیگری از این پیمان  فرانسه و انگلستان هم با عضویت آلمان در جامعه ملل موافقت کردند.

در چنین روزی در سال 1959 دوازده کشور از جمله ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق درمعاهده ای  بین المللی تصویب کردند که منطقه قطب جنوب باید به عنوان یک منطقه علمی حفاظت شود . بر اساس مفاد این معاهده  ،  این منطقه همیشه باید از فعالیت های نظامی به دور باشد .

در چنین روزی در سال 1989 میلادی پارلمان آلمان شرقی  تفوق  حزب کمونیست بر سایر احزاب و انحصار قدرت تنها در ید این حزب را ملغی اعلام کرد .

در چنین روزی در سال 1990 عراق پیشنهاد آمریکا را مبنی بر پیشنهادی در باره حل معضل خلیج فارس قبول کرد .

در چنین روزی در سال 1640 میلادی پرتغال پس از شصت سال استقلال خود را از اسپانیا به دست  آورد .

در چنین روزی در سال 1821 میلادی جمهوری دو مینیکن استقلال خود را از اسپانیا اعلام  داشت

در چنین روزی در سال 1906 میلادی نخستین سینمای جهان در شهر پاریس با نام سینما امنیا پات افتتاح شد .

در چنین روزی در سال 1903 میلادی نخستین فیلم وسترن جهان با نام "دزدی بزرگ از قطار " به نمایش در آمد .

درچنین روزی در سال1955میلادی  نخستین خودروی کنترل  از راه دور به کار گرفته شد.

در چنین روزی در سال 1918 میلادی پادشاهی صرب - کروات - اسلواک در بلگراد اعلام شد .

در چنین روزی  در سال 1941 میلادی هیرو هیتو امپراطور ژاپن به ایالات متحده آمریکا در جنگ جهانی دوم اعلان جنگ داد . هیرو هیتو امپراتور ژاپن ،  با صدور دستور حمله  به پایگاه نظامی آمریکا در پرل هاربر  تلفات سنگینی  در این منطقه بر آمریکا وارد کرد .

در چنین روزی در سال  1958  در آفریقای مرکزی نظام جمهوری اعلام شد .

در چنین روزی در سال 1918  ،  ایسلند استقلال خود را اعلام کرد .

همه ساله چنین روزی به عنوان روز ملی رومانی گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1991 میلادی مردم اوکراین متفقا بر استقلال از اتحاد جماهیر شوروی سابق رای دادند .

در چنین روزی  در سال 1634 کلینوس  نقاش فلاندری  دیده  به جهان گشود .

در چنین روزی در سال 1743 میلادی کلاپروت شیمیدان آلمانی به دنیا آمد . وی توانست عنصر اورانیوم  را کشف کند .

لباچفسکی ریاضیدان بر جسته روس در چنین روزی در سال 1792 میلادی به دنیا آمد . وی در حوزه ریاضیات صاحب آرا و اندیشه های مختلفی است .

وروسمارتی شاعر و نمایشنامه نویس مجاری در چنین روزی در سال 1800 میلادی به دنیا آمد ." نامه ای به یک خیال باف " عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1884 میلادی کارل اشمیت رودلف نقاش و مجسمه ساز مشهور آلمانی به دنیا آمد . "بروک " عنوان مهمترین اثر اوست .

کمپت شاعر دوچ در چنین روزی در سال 1886 میلادی به دنیا آمد . "فراریان و پابر جایان" عنوان مهمترین اثر اوست .

در چنین روزی در سال 1888 میلادی کرمیو  نویسنده فرانسوی دیده به جهان گشود ." نخستین کلاس" عنوان مهمترین اثر اوست .

فینی نویسنده مشهور آمریکایی در چنین روزی در سال 1905 میلادی به دنیا آمد .  "سیرک دکتر لائو" عنوان مهمترین اثر اوست .

هنری اول پادشاه انگلستان در چنین روزی در سال 1135 میلادی در گذشت او نخستین پادشاهی در انگلستان بود که می تواسنت بخواند .

اریسکون پادشاه نروز و سوئد در چنین روزی در سال 1374 میلادی دار فانی را وداع گفت .

در چنین روزی در سال 1455 میلادی گیلبرتی مجسمه ساز ایتالیایی در سن 77 سالگی در گذشت .

در چنین روزی در  سال 23هجری قمری ارتش توانمند اسلام در نبرد با  رومیان ، این امپراطوری را به شدت شکست داد . در این جنگ  خالد بن ولید فرماندهی جنگ را به عهده داشت . قدرت مسلمانان را می توان در این دوره در نقاط مختلف جهان شاهد بود  .در دوران خلیفه دوم سپاه اسلام در نقاط مختلف جهان حاضر بود و بسیاری از بخش های اروپا در این دوره  به دست مسلمانان افتاده بود .  مسلمانان که بعدها  در اروپا قدرت واحده بودند مورد تهاجم هر از گاه مسیحیان قرار می گرفتند ولی مسیحیان توان رویارویی با آنان را نداشتند . در این میان  پس از گذشت چندی مسیحیان اروپا روز به روز متحد تر می شدند ولی روسای  کشور های مسلمان کوس جدایی  سر می دادند . به همین دلیل دولت های کوچک  مسلمان اندلس،یکى پس از دیگرى در برابر مسیحیان وادار به تسلیم شدند و مسلمانان به سوى جنوب اندلس عقب نشینی کردند . آخرین دولتی که در مقابل مسیحیان مقاومت می کرد ‏دولت بنى نصر بود . شهر غرناطه پایتخت این دولت و مهمترین شهر اسلامى اندلس ، مدتها در برابر مسیحیان ایستادگى کرد.  اختلافات داخلى،مهمترین عامل ضعف مسلمانان در این برهه  در برابر قدرت در حال افزایش مسیحیان بود.دولت‏بنى نصر به تنهایى مى‏بایست در برابر دو دولت قدرتمند مسیحى اسپانیا یعنى کاستیل و آراگون ایستادگى مى‏کرد.با اتحاد این دو دولت و تشکیل دولت واحد اسپانیا کار بر مسلمانان سخت‏تر شد.دولت‏بنى نصر در آخرین روزهاى حیات خود،دست کمک به سوى دولت عثمانى دراز کرد.این دولت حتی به امید حفظ حیات خود،درصدد مصالحه با دولت مسیحى اسپانیا بر آمد.براى این منظور معاهداتى میان طرفین ‏منعقد شد اما دولت اسپانیا به هیچیک از معاهدات خود وفادار نماند.بنى نصر بار دیگر با توسل به جنگ کوشیدند موقعیت‏خود را حفظ کنند.در جنگهایى که در گرفت،سر انجام در سال 898 ه. ق  دولت‏بنى نصر شکست‏خورد و شهر غرناطه سقوط کرد.