فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۵ مهر
    • 16 October
    • ١٢ ربيع الثاني

در چنین روزی در سال 1344 ه ش کانون مطبوعات کشور تشکیل شد . کانون مطبوعات کشور به عنوان یک نهاد صنفی در جهت تامین نیازهای صنفی کارکنان مطبوعات کشور و دفاع از حقوق حقه آنان پای به عرصه حقوقی کشور نهاد .

استاد مرتضی حنانه در چنین روزی در سال   1368 ش دار فانی را وداع گفت . وی در سال 1301 ه ش در  تهران متولد شد.  او در   نوازندگی   ساز هورن متبحر بود و با این ساز قطعات بسیاری را اجرا کرد  .  وی  آهنگساز نیز بود ومدتی هم   رهبری ارکستر سمفونی تهران را به عهده داشت. استاد  حنانه در مدرسه عالی موسیقی تحصیل کرد  و به همراه پرویز محمود، ارکستر سمفونیک تهران را در سال 1321ه ش تشکیل داد. وی در سال 1332 برای تحصیل موسیقی در موسسه موسیقی واتیکان مدت پنج سال به ایتالیا رفت. حنانه پس از بازگشت به ایران در سال 1342 ارکستر فارابی را تشکیل داد و با فریدون ناصری و شیروانی شروع به کار کرد. وی  در زمینه توسعه موسیقی سنتی کشور گامهای موثری برداشت و در این حوزه توانست با خلق آثاری با موتیف های سنتی اما با سازهای غربی رنگ دیگری را از موسیقی سنتی به ایرانیان نشان دهد . حنانه  همچنین کتابهای بسیاری برای موسیقی ایرانی به رشته تحریر در آورده  است که کتاب  گام های گمشده در تئوری موسیقی ایرانی  از آن جمله است . او  آهنگهای بسیاری برای ارکستر و فیلم ساخته است که از مهمترین کارهایش در زمینه موسیقی فیلم، تنظیم و ساخت موسیقی برای سریال هزار دستان بود.

درچنین روزی در  سال1365هجری شمسی  سید حسین خدیوجم از اندیشمندان برجسته ایرانی دارفانی را وداع گفت . از ایشان آثار متعددی در حوزه علوم انسانی به جای مانده است که از میان آنها می توان به ترجمه و تصحیح کیمیای سعادت اشاره کرد .

مساله  غذا و تامین آن امروزه اگرچه یکی از مسایل جهان سوم است اما در کشور های توسعه یافته نیز توجهات بسیاری را به سوی  خود جلب کرده است .  وجود منابع غنی  در مواد غذایی و راهکار های کسب دانش در تهیه غذاهای جدید و ارزان قیمت ،  دغدغه برخی از کشور های توسعه یافته در جهان امروز است . اما همین امر در کشور های عقب مانده به عنوان یک معضل رخ  می نماید . تهیه حد اقل غذا و تامین وضعیتی بهینه تنها برای زنده ماندن افراد حالتی است که برخی از کشور های جهان سوم وبویژه آفریقایی با آن دائما در حال دست و پنجه نرم کردن اند . روز جهانی غذا در واقع تلاشی است در جهت بهینه سازی وضعیت کشور های نیازمند از طریق کمک های کشور های توسعه   یافته به آنان . بر نامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل متحد در این زمینه نقش مهمی   را به عهده دارد .

در چنین روزی در سال 1813 میلادی جنگ لایپزیک که جنگ میان ملت ها نیز نامیده می شود ،  آغاز شد . در این جنگ 450 هزار فرانسوی ، در برابر 270 هزار پروسی ، 130 هزار اطریشی و صد و ده هزار سوئدی قرار گرفتند . این جنگ با شکست ناپلئون پایان یافت .

قرار داد زورانو در چنین روزی در سال 1676 میلادی پس از چهار سال بین جان سوم پادشاه لهستان و امپراطور عثمانی پایان یافت .

اسکار وایلد درچنین روزی  در سال 1856 میلادی  در دوبلین پایتخت ایرلند جنوبی  دیده به جهان گشود  . اسکار وایلد را به عنوان یکی از بهترین نویسندگان قرن بیستم به شمار می آورند  . وی در طول عمر خود یکبار هم به زندان افتاد اما پس از آنکه از حبس رهایی یافت به دلیل مجازات های تبعی موجود در حقوق انگلستان  از کلیه حقوق اجتماعی جامعه بریتانیا محروم گردید .  دوشس پادوآ  ،   سالومه ،  بادبزن خانم ویندرمیر ،  جنایت لرد آرتور ساویل ، شبح کانترویل ،  شاهزاده خوشبخت  ،  زن بی اهمیت  ،  ابوالهول  ،  شوهر ایده آل ،  اهمیت ارنست بودن ،  تصویر دوریان گری  و از اعماق  از جمله مهترین  آثار این نویسنده مشهور است .

فون هالر دانشمند علم پزشکی و فیزیولژیست بر جسته سوییس در چنین روزی در سال 1708 میلادی به دنیا آمد .

وبستر ادیب و لغت نویس  آمریکایی در چنین روزی در سال 1758 میلادی به دنیا آمد . وی لغت نامه وبستر را تحریر کرد .

بوکلین نقاش بر جسته آلمانی در چنین روزی در سال 1827 میلادی به دنیا آمد . وی در به تصویر کشیدن طبیعت و مایه های افسانه ای  تخصص داشت .

چمبر لن وزیر امور خارجه انگلستان  در چنین روزی در سال 1863 میلادی دیده به جهان گشود .وی در سال 1925 میلادی جایزه نوبل صلح را از آن خود کرد .

اونیل نمایشنامه نویس بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1888 میلادی به دنیا آمد . گوریل پشمالو  عنوان مهمترین اثر  او در سبک گزاره گرایی است . وی در سال 1936 میلادی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کرد .

استرود عکاس معروف آمریکایی در چنین روزی در سال 1890 میلادی متولد شد . سرزمین خودی عنوان مهمترین اثر اوست .

ماری آنتوانت ملکه فرانسه  در چنین روزی در سال 1793 میلادی به وسیله گیوتین گردن زده شد . ملکه ماری آنتوانت پس از جلوس لویی شانزدهم به تخت سلطنت  ، زنان پیر درباری را از مقام رسمی خود بر کنار نمود وبه  تجمل و اسراف و تلف نمودن  خزانه دولت پرداخت . مردم او را بانوی کسر بودجه لقب دادند . این ولخرجی ها و بی بند و باری ها یکی از موجبات  انقلاب کبیر فرانسه که از دیر باز زمینه آن فراهم شده بود گردید  و در جریان این انقلاب به وسیله گیو تین اعدام شد .


درچنین روزی درسال اول هجری قمری  وبه منظورپایه گذاری مکتب نوین اسلام درمیان اعراب ، حضرت محمد مصطفی ( ص ) به امرپروردگار تعالی شماررکعات نماز را تغییردادند وتعداد را آن هفده رکعت اعلام کردند. پیامبراکرم ( ص ) به امر باریتعالی شمارنمازهای روزانه را که تا آن زمان  مجموعا ده رکعت می شد ، به نمازهای پنجگانه وروزانه 17 رکعت افزایش دادند  . همچنین در سال دوم هجری ،  قبله مسلمین ازبیت المقدس به کعبه روکرد .  بنا برمشهور این امر در ماه رجب اتفاق افتاد .  تا به آن روز مسلمانان به دستورخداى تعالى رو به بیت المقدس نماز مى‏خواندند و از آن پس مامور شدند رو به کعبه نماز بگذارند و در این باره آیات 142 تا 144 سوره بقره نازل شده و چنانکه از همان آیات استفاده مى‏شود، رسول خدا(ص)نیز انتظار این دستور را داشت و چشم به راه چنین تحولى در قبله مسلمین بود.

گونتر گراس نویسنده برجسته آلمانی در چنین روزی در سال   1927 میلادی دید به جهان  گشود. وی در شعر نیز آثار به جامعه ادبی عرضه کرده است. وی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کرد. برخی از آثار وی عبارتند از: موش و گربه، طبل حلبی، سال های سه گانه، کاملیا، سال های سگی، سواره رفتن و بازگشتن، سیل، آقا، آقا، آشپزهای شرور، فقط ده دقیقه تا بوفالو، سی و دو دندان، تقدم، تمرین توده ها برای قیام، مزایای پرندگان، سه گوشه های راه آهن، پرسشگر، هدف و زونگ زایگن.