کاهش استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحانات با تغذیه مناسب و خواب مناسب

کاهش استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحانات با تغذیه مناسب  و خواب مناسب

کاهش استرس و افزایش یادگیری در ایام امتحانات با تغذیه مناسب  و خواب مناسب

دانش آموزان با رعایت ساعت خواب و تغذیه مناسب نه تنها در ایام برگزاری امتحانات بلکه در سایر فصول سال می توانند یادگیری و قدرت تمرکز خود را افزایش داده و شاهد کاهش استرس و اضطراب ناشی از برگزاری امتحانات باشند.

خواب مناسب:

یکی از بهترین راه‌های داشتن خواب خوب، آماده بودن برای امتحان است. اگر خیالتان از بابت خودتان راحت باشد، راحت‌تر می خوابید. پس قبل از فرارسیدن فصل امتحانات، درستان را بخوانید و از تلنبار شدن آن جلوگیری کنید. برنامه‌ای جدی برای مطالعه تنظیم کنید و به آن پایبند باشید.

راهکار های طلایی برای رفع خواب آلودگی و خستگی هنگام درس خواندن :

1-    از مطالعه پراکنده و نامنظم خودداری کنید و با برنامه ریزی منظم در زمان های مناسب مطالعه کنید.

2-    در مکانی که خیلی گرم است که باعث خواب الودگی می شود درس نخوانید (دمای ۲۵-۲۴ درجه سانتی گراد مناسب می باشد).

3-     نشستن صحیح هنگام مطالعه باعث افزایش یادگیری می شود لذا اصلا به صورت دراز کشیده و خوابیده درس نخوانید زیرا مغز شما بین خواب و مطالعه سردرگم میشود و تمرکز شما کم می شود.

4-    پرخوری نکنید چون خوردن زیاد موجب سنگینی و خواب آلودگی شما می شود.

5-    وقتی که احساس بی حوصلگی و خواب آلودگی می کنید کمی قدم بزنید.

6-    برای رفع خواب آلودگی سعی کنید یک دوش با آب ولرم بگیرید.

7-    در شب حداقل ۶ ساعت خواب و استراحت داشته باشید.

8-    هنگام مطالعه ، در فاصله های زمانی کوتاه ، فعالیت های بدنی مختصری داشته باشید.

کاهش استرس واضطراب امتحان:
با فرا رسیدن ایام امتحانات، دلهره دانش آموزان هم شروع می شود. آنان در هر سن و سالی که باشند باز هم دچار اضطراب و ترس از امتحان می شوند طوری که پاسخ سوالات ساده را هم از یاد می برند.
داشتن کمی اضطراب و دلهره در ایام امتـحانات امری طبیعی و معقـول است چرا که مـوجب حرکت و انگیـزه بچه ها برای یادگیری و موفقیت می شود. اما اگر این نگرانی به حدی برسد که تاثیر منفی بر روند آموزش روزانه آنان بگذارد و مانعی برای پیشرفت آنها شود، غیرطبیعی و نامعقول است.

راه حل های عملی برای کاهش اضطراب امتحان :

1-    مطالعه و مرور بیشتر و تقویت بنیه علمی

2-    پایین آوردن سطح انتظار توسط خود دانش اموز و والدین او

3-     توجه به نکات مثبت و موفقیت های گذشته

4-    عدم مقایسه با دیگر دانش اموزان و پذیرش توانمندی های خود

5-    پرسش و پاسخ های مکرر (پرسش و پاسخ های پی درپی از خود سبب آگاهی از فرآیند یادگیری، پردازش اطلاعات مجدد و تقویت اعتماد به نفس بیشتر و در نتیجه کاهش اضطراب می شود).

6-    استراحت کوتاه بین زمان های درس خواندن (دانش آموز در حین مطالعه بین درس، فرصت کوتاهی را برای استراحت خود اختصاص می دهد، این امر سبب به یادسپاری بهتر مطالب خوانده شده در ذهن می شده و همچنین سبب تقویت روحیه و سلامت روانی و کاهش اضطراب می شود.

7-    تنفس عمیق (تنفس عمیق قبل از شروع جلسه امتحان موجب می شود تا اکسیژن بیشتری به مغز برسد و آرامش جسمی بهتری را به دست بیاوریم).

توصیه های تغذیه ای :

بسیاری از دانش آموزان روزهای پیش از امتحان را تا حد امکان به مطالعه می پردازند و تصور می کنند که غذا و استراحت مانع مطالعه می شود، در صورتی که با تغذیه صحیح می توان بازده فکری را افزایش داد.

توصیه هایی برای افزایش توان یادگیری دانش آموزان :

1-     در زمان مطالعه غذا نخورید و برای این کار زمان خاصی را در نظر بگیرید تا با آرامش بیشتری غذا بخورید.

2-     از مصرف زیاد شیرینی و تنقلات خودداری کنید.

3-     صبح روز امتحان بهتر است به منظور افزایش کارایی مغز، از مواد سرشار از پروتئین یا سرشار از فیبر مانند تخم مرغ، نان و پنیر و گردو، یک ظرف عدسی ، عسل و ... استفاده شود.

4-     دانش آموزانی که اضطراب زیادی دارند و نمی توانند صبحانه مفصل بخورند ، بهتر است از موز و مقداری کشمش استفاده کنند.

5-     خوردن جگر، گوشت و ماهی کمک زیادی به کاهش اضطراب می کند زیرا کم خونی نیز یکی از دلایل کاهش یادگیری و تمرکز است.

6-     خوردن انواع مغزها مانند بادام، کشمش، فندق، گردو و نخودچی که سرشار از منیزیم بوده باعث افزایش یادگیری در دانش اموزان می شود.

7-     در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش بپرهیزید و خوردن روزانه شیر و همچنین ماست شیرین را فراموش نکنید.

8-     در ایام امتحان، بیشتر مواظب سلامت خود باشید تا در معرض سرماخوردگی، گرمازدگی، مسمومیت های غذایی و اختلالات هضم قرار نگیرید و از خوردن غذا، بیرون از خانه جدا خودداری کنید. غذای خود را خوب بجوید و آرام میل کنید.

9-     در طول روز آب کافی بیاشامید.

10-              برخلاف تصور عموم، مطالعه و درس خواندن نیاز بدن به انرژی را افزایش نمی دهد، بنابراین استفاده بیش از حد از مواد غذایی بسیار شیرین و پرچرب در طول دوران امتحانات نه تنها مفید نیست بلکه سبب افزایش وزن و بروز چاقی می شود.

11-             صبحانه غذای اصلی است، شام را کمی مختصرتر بخورید اما صبحانه را کامل تر میل کنید.

12-             مصرف روزانه یک لیوان شیر برای ایجاد آرامش در طول دوران آمادگی برای امتحان موثر است.

13-             مصرف سبزی و میوه های تازه توصیه می شود.

14-              اگر احساس خستگی می کنید، کمی استراحت کنید. انسان در موقع خستگی احتیاج به استراحت دارد نه محرک، بنابراین مصرف قهوه به منظور بیدار ماندن توصیه نمی شود.

با آرزوی موفقیت برای شما دانش آموزان عزیز

واحد سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس