کلیات واحد بهداشت محیط

 
اعضای واحد:
 
مهندس محمود مرادی             کارشناس مسئول
مهندس آرزو مظفری                کارشناس ستادی
مهندس فرهاد شکوری             کارشناس ستادی

 

مهندس شیوا شوکتی        کارشناس مرکز شماره دو 
مهندس عاطفه خرمی       کارشناس مرکز شماره یک
مهندس شیدا زالوابی        کارشناس مرکز نهرابی
مهندس پریا پیروزی         کارشناس مرکز حسن آباد
مهندس یسرا احمدی       کارشناس مرکز شاهو

 

کلیات گروه

 

بهداشت محیط عبارتست از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونه ای روی سلامت جسمی، روانی و اجتماعی انسان تاثیر میگذارند.


هدف کلی بهداشت محیط : ارتقاء سطح بهداشت و سلامت جامعه

 

آیین نامه ها و دستورالعمل ها

مراکز و اماکن

آیین نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی

دستورالعمل اجرایی بازرسی بهداشتی از آرایشگاه های مردانه و زنانه و سالن زیبایی

دستورالعمل اجرایی بازرسی بهداشتی از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی

دستورالعمل اجرایی رسیدگی به تخلفات بهداشتی مراکز و اماکن

دستورالعمل تاسیس و فعالیت آموزشگاه های بهداشت اصناف 

دستورالعمل واحد تولید، توزیع و عرضه فرآورده های لبنی

دستورالعمل میکروپیگمانتاسیون با کاربرد آرایشی

دستورالعمل صدور کارت بهداشت 

آب و فاضلاب

راهنمای برنامه کنترل آبیاری مزارع کشاورزی با پساب فاضلاب

راهنمای نظارت بر سامانه های تامین آب آشامیدنی

راهنمای بهداشت آب و فاضلاب در شرایط اضطرار

آب آشامیدنی- ویژگی های فیزیکی و شیمیایی

راهنمای کنترل ویبریوکلرا در آب آشامیدنی

دستورالعمل اقدامات بهداشت آب و فاضلاب

آب آشامیدنی- ویژگی های میکروبیولوژی

آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب

  استخر شنا و شناگاه های طبیعی

دستورالعمل اجرایی بازرسی بهداشتی از استخرهای شنا

راهنمای پایش آلودگی میکروبی آب های ساحلی

راهنمای کنترل بهداشتی آب استخر شنا

استخرهای شنا- الزامات عمومی

  

 

پرتوها

آیین نامه اجرایی قانون حفاظت در برابر اشعه

مراکز درمانی و بیمارستان ها

دستورالعمل مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی ویژه در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی

دستورالعمل نحوه تکمیل و ارائه اظهار نامه بی خطر سازی پسماند عفونی و تیز و برنده

الزامات، دستورالعمل ها و رهنمودهای تخصصی مرکز سلامت محیط و کار

دستورالعمل ارزیابی عملکرد و پایش دستگاههای غیرسوز پسماند 

ضوابط و روش های مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی

استانداردهای برنامه ریزی و طراحی بیمارستان ایمن۱

استانداردهای برنامه ریزی و طراحی بیمارستان ایمن۲

تفاهم نامه وزارت بهداشت با سازمان اب و فاضلاب

راهنمای تامین آب آشامیدنی در شرایط اضطراری

ارزیابی عملکرد دستگاه بی خطر ساز پسماند

دستورالعمل اجرایی مدیریت پسماندهای ویژه

دستورالعمل مواجهه شغلی-ویرایش چهارم

گندزدایی و استریلیزاسیون

کنترل دخانیات

 پسماند

آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند

قانون مدیریت پسماند

دخانیات 

دستورالعمل اجرایی بند الف ماده ۲ قانون جامع کنترل دخانیات

دستورالعمل تعیین عاملین مجاز توزیع فرآورده های دخانی

آیین نامه اجرایی قانون جامع کنترل دخانیات

دستورالعمل ویژگی های تبلیغات دخانیات 

 هوا

قانون هوای پاک مصوب ۱۳۹۶ 

آیین نامه مقابله با گردو غبار

بهداشت محیط در شرایط بحران

دستورالعمل اقدامات بهداشت محیطی به منظور پیشگیری و کنترل طغیان های منتقله از غذا 

راهنمای عملیات بهداشت محیط در شرایط بحران

بهداشت محیط روستا

آیین نامه نگهداری حیوانات اهلی 

 

 

 

 

 

 

شرح وظایف و فعالیتهای واحد بهداشت محیط

شرح وظایف و فعالیتهای واحد بهداشت محیط

 1. کنترل بر بهسازی و بهداشت مراکز تهیه، توزیع و فروش مواد غذایی، اماکن عمومی و اماکن بین راهی؛

 2. کنترل آب آشامیدنی مناطق تحت پوشش از نظر میکروبی و شیمیایی و به صورت متناوب و اطمینان از سلامت آب منطقه و اعلام نتایج به ارگانهای مربوطه؛

3. کلرسنجی روزانه و ثبت آن در پرونده کلرسنجی با قید مشخصات ایستگاه کلرسنجی و اعلام نتایج به شبکه بهداشت و ارگانهای مربوطه و در صورت لزوم گندزدایی آب؛

4. کنترل مواد غذایی و نمونه برداری از مواد غذایی مشکوک و ارسال آن به آزمایشگاه و معدوم نمودن مواد غذایی فاسد بر اساس دستورالعملهای مربوطه؛

5. اجرای طرح یکنواخت سازی ماده 13 مواد خوردنی و آشامدنی و آرایشی و بهداشتی و اخذ مجوز تعطیل اماکن و مراکز از شبکه بهداشت و درمان جهت تعطیلی آنها؛

6. معرفی پیشه وران به آزمایشگاه و صدور کارت معاینه پزشکی جهت آنها طبق دستورالعملهای صادره؛

7. بازدید از مدارس و مراکز آموزشی و مهد کودکها؛

8. بازدید و کنترل استخرهای شنا و حمامهای سونا؛

9. بازدید از آزمایشگاهها و مراکز بهداشتی درمانی و مطبها و بیمارستانها از نظر وضعیت بهداشت محیط؛

10. بازدید از پارکها و ورزشگاهها و ترمینالها و تشکیل پرونده بهداشتی واعلام به سازمانها و مسئولین زیربط و پیگیری تا حصول نتیجه مطلوب؛

11. بررسی کنترل فاضلاب، زباله، هوا، منابع آلوده کننده آنها و مکاتبه با ارگانهای مربوطه؛

12. رسیدگی به شکایات در زمینه های مختلف بهداشتی؛

13. سنجش ید در نمکهای خوراکی یددار بطور روزانه و نمونه برداری از نمکهای ید دار و ارسال به آزمایشگاه؛

14. مبارزه با حشرات و جوندگان ضمن بررسی کانونهای آلوده و برآورد میزان سم مورد نظر با توجه به میزان آلودگی و نظارت بر سم پاشی توأم با آموزشهای لازم و طعمه گذاری؛

15. کنترل و پایش امور محوله پرسنل تحت نظر و راهنمایی و ارشاد آنها جهت پیشبرد اهداف بهداشتی و ارائه راهکارهای مناسب؛

16. اقدامات اضطراری هنگام وقوع بلایای طبیعی؛

17. شرکت در جلسات بازآموزی و سمینارهای طبق دستورالعملهای مربوطه؛

18. بازدید از اماکن متبرکه و مساجد طبق دستورالعملها مربوطه؛

19. بازدید از جایگاههای پمپ بنزین و پیگیری نواقص مربوطه؛

20. کنترل بهداشتی اردوگاهها و زندانها جهت ساماندهی وضعیت بهداشتی آنها؛

21. شرکت در طرحهای ملی و کشوری جهت هماهنگی لازم برای پیشبرد اهداف بهداشتی؛

22. آموزش بهداشت جهت کلیه رده ها توام با فعالیتهای روزمره به طور چهره به چهره؛

23. آموزش بهداشت دانشجویان در مقاطع پزشکی و پیراپزشکی؛

24. نظارت بر دفع بهداشتی زباله در مناطق شهری و روستایی و سایت جمع آوری و دفع زباله های شیراز؛

25. نظارت بر احداث و بهسازی توالت خانوار های روستایی؛

26. نظارت بر فعالیتهای آموزشگاه های صنوف؛

27. تاسیس شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشتی؛

28. تاسیس اورژانس بهداشت محیط؛

29. اجرای طرح ضریت؛

30. اجرای طرح شهر سالم؛

31. اجرای روستای سالم؛

32. بهسازی محیط روستا؛

33. برگزاری جلسات شورای بهداشت روستا، بخش و کارگروه بهداشت درمان و تامین اجتماعی شهرستان؛

34. نظارت بر فعالیت بهورزان در مورد کنترل کیفیت بهداشتی آب آشامیدنی، بهسازی ( محیط روستا، منابع آب مثل چاه و چشمه، آبریزگاهها و ... ) مرکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی، بهداشت محیط منازل جلب مشارکت همگانی در جمع آوری و دفع بهداشتی زباله و فضولات و کنترل کیفیت مواد غذایی و آموزش موازین بهداشت محیط و .... و گزارش نتایج به مقامات ذیربط؛

35. راهنمای و آموزش مردم و جلب مشارکت عمومی و همکاریهای بین بخشی در زمینه اجرای پروژه های شهر سالم؛

36. اجرای سایر دستورات مقام مافوق در زمینه ای مربوط به بهداشت محیط؛

37. اجرای طرح توسعه و تشدید مواد غذایی در غالب طرح ضربت؛

38. اجرای طرح امنیت غذا؛

39. اجرای طرح بیسج سلامت نوروزی؛

40. بازدید و نظارت از استخرهای شنا؛

41. جمع آوری اطلاعات و آمار مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی، آب آشامیدنی و تأسیسات آب و فاضلاب و ... و تکمیل فرمهای مربوطه؛

42. تجزیه و تحلیل آمار و شاخصهای بهداشت محیط.